Svijet
0

Podgorica: Hrvatski predsjednik Mesić počasni građanin

FENA
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić proglašen je počasnim građaninom Podgorice, odlučili su u četvrtak vijećnici glavnog grada Crne Gore.

U obrazloženju odluke se navodi da predsjedniku Mesiću pripadaju zasluge "u razvoju demokratskog društva, afirmaciji dobrih međudržavnih odnosa i položaja i ugleda glavnog grada Crne Gore u Hrvatskoj".

Ističe se također da je Mesić "poznat u državama regije kao najaktivniji promoter mira, stabilnosti i novih političkih odnosa" te da je "najzaslužniji za pokretanje dijaloga između Hrvatske i Crne Gore".

"Kooperativnost i razumijevanje Hrvatske u teškom razdoblju za crnogorsku službenu politiku bila je iznimno važno za sam opstanak Crne Gore. Hrvatska je hrabro podržala crnogorsku težnju da obnovi državnost i snažno pridonijela da odnosi dviju zemalja budu ne samo konstruktivni i sadržajni, već i prijateljski", navodi se u obrazloženju.

Odluci o proglašenju Mesića za počasnog Podgoričanina usprotivili su se zastupnici prosrpskih stranaka koji su u raspravi isticali da je "Mesić poznat kao raspirivač ratnih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, a ne kao mirotvorac", te da će " dodjela priznanja hrvatskom predsjedniku izazvati nove podjele u crnogorskom društvu".

Gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša je odbacio kritike oporbe rekavši da je Mesić najmanje odgovoran za razbijanje bivše Jugoslavije.

Mugoša je također rekao da je Mesić inicijator mnogih gospodarskih aktivnosti između Zagreba i Podgorice.

Odlučeno je da će se u dogovoru s predsjednikom Mesićem odrediti mjesto i vrijeme uručivanja priznanja.