Svijet
0

Podgorica: 45 osoba je poginulo, a preko 220 ozlijeđeno

FENA
Četrdeset i pet osoba je poginulo, a preko 220 je ozlijeđeno u teškoj željezničkoj nesreći, koja se u ponedjeljak popodne dogodila nadomak Podgorici, najnoviji su podaci saopšteni u utorak u podgoričkom Kliničko-bolničkom centru.

U vozu su bila većinom djeca koja su se vraćala sa zimskog odmora. Među poginulima je petero djece do 14 godina, a među ozlijeđenima više od polovice.

U Crnoj Gori je proglašena trodnevna žalost, a ministar pomorstva i prometa Andrija Lompar podnio je ostavku. Ostavke su podnijeli i najviši čelnici javnog poduzeća Željeznice Crne Gore.

Najteža željeznička nesreća koja je ikad pogodila Crnu Goru dogodila se u ponedjeljak poslije 16 sati, a vlak je išao od Bijelog Polja ka Baru.

Od 220 ozlijeđenih više od polovice je s teškim tjelesnim ozljedama, a njih 15-ak je na intenzivnoj njezi i za njihove živote se bore liječnici KBC u Podgorici.

Pretraga na mjestu nesreće tijekom jutra je nastavljena. Tako je policija jutros pronašla i jedno žensko tijelo ispod smrskanih vagona, pa se pretraga dalje nastavlja.

Pomoć Crnoj Gori pristiže sa svih strana. Podgorički mediji posebno naglašavaju pomoć koju je ponudila Hrvatska. Ističe se da je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u osobnom kontaktu s crnogorskim dužnosnicima ponudio pomoć Hrvatske kako bi se umanjile posljedice tragedije. Medicinsku pomoć ponudile su i zdravstvene ustanove Dubrovnika, koje su svojim kolegama u Podgorici stavile na raspolaganje liječničko osoblje i svoje zdravstvene kapacitete u Dubrovniku, kao i transport bolesnika. Pomoć stiže i iz svih drugih krajeva, od Maribora do Skopja, a u Podgorici su i liječnici iz beogradskih klinika.

Uzrok nesreće je, skoro je sasvim sigurno, kvar na sistemu za kočenje, a vozač voza je uhapšen.