Svijet
0

Podaci o zapošljavanju u SAD-u pogoduju dolaru

FENA
Novi pokazatelji o kretanju zaposlenosti u Sjedinjenim Državama doprinijeli su u petak blagom oporavku dolara prema konkurentskim valutama, kao i popuštanju indeksa akcija u odnosu na početno više otvaranje.

Euro je u ranim popodnevnim transakcijama na Londonskoj berzi vrijedio 1,3587 dolara, 1,659 švicarskih franaka i 167,5 japanskih jena. Istovremeno je i britanska funta za nijansu slabija i košta 2,01 dolar.

Preliminarni podaci američkog ministarstva trgovine pokazali su da je u privredi SAD-a tokom prošlog mjeseca otvoreno još 132.000 novih radnih mjesta, znatno više od očekivanja analitičara (120.000). Osim toga, revidirani su naviše prethodni podaci o zapošljavanju u aprilu i maju.

To je pogodovalo procjenama da američke Federalne rezerve, zbog bojazni od inflacije, možda ove godine, suprotno ranijim očekivanjima, neće smanjivati ključnu kamatnu stopu. Kamata na federalne fondove je, naime, već godinu dana na nepromijenjenom nivou od 5,25 posto.

Panevropski indeks akcija FTSEurofirst 300 popustio je u odnosu na početni viši nivo, ali je ipak polovinom dana bio u blagom skoku od 0,25 posto.

Slično su se kretali i nacionalni indeksi u Londonu, Frankfurtu i Parizu, bilježeći u ranim popodnevnim transakcijama rast od 0,2 do 0,5 posto, prenijele su agencije.

U porastu su i prinosi na državne obveznice, pri čemu je prinos na desetogodišnje hartije vlada zone eura povećan 1,6 baznih poena na 4,67 posto, a na istovjetne američke državne obveznice za 4,1 poen, na 5,1845 posto.