Mahmoud Ahmadinejad
0

"Podaci o 11. septembru su pretjerani"

SRNA
Mahmoud Ahmadinejad (Foto: AFP)
Mahmoud Ahmadinejad (Foto: AFP)
Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad izjavio je kako su podaci o napadu izvršenom 11. septembra 2001. u New Yorku pretjerani.

Prema njegovim riječima, napadi izvedeni otetim avionima na New York i Washington namješteni su kako bi bili izgovor SAD za napad Afganistan i Irak.

Iranski predsjednik je, govoreći na konferenciji u Teheranu, istakao da ne postoje dokazi da je broj poginulih u napadu na Svjetski trgovinski centar u New Yorku bio tako visok koliko je javljeno, te da je "cionistima" unaprijed dojavljeno o napadu.

"Kakva je priča napad 11. septembra? Tokom pet do šest dana i uz pomoć medija, stvorili su i pripremili javno mišljenje tako da svako ko pomisli na napad na Afganistan i Irak smatra da su opravdani", rekao je Ahmadinejad.

On je naglasio da nijedan "cionista" nije poginuo u napadima na Svjetski trgovinski centar, jer im je "dan ranije rečeno da ne idu na posao".

Prema njegovim riječima, saopšteno je da je 3.000 ljudi ubijeno u napadu, ali da nema izvještaja u kojima su otkrivena i imena.

Na internetu je objavljena lista poginulih 11. septembra iz više od 90 zemalja širom svijeta. U napadima je poginulo ukupno 2.995 osoba, uključujući 19 otmičara, sve putnike i članove posade otetih aviona. SAD za napade okrivljuju Al-Qaidu.