Kina
0

Počinju suđenja za nemire u Xinjiangu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U Urumqiju, prijestonici sjeverozapadne kineske pokrajine Xinjiang, gdje je početkom jula izbilo međuetničko nasilje velikih razmjera, ove sedmice će početi suđenja zbog učešća u tim nemirima.

Optužnice će biti podignute protiv više od 200 osoba, koje se terete za uništavanje državne imovine i transporta, organizaciju skupova kako bi se nanijele tjelesne povrede drugim ljudima, pljačke, ubistva i podmetanje požara.

Zbog nasilja kakvo u Kini nije zabilježeno u nekoliko proteklih decenija, a koje je izbilo između Ujgura, muslimana, koji čine većinsko stanovništvo u Xinjiangu, i Kineza, policija je uhapsila više od 1.500 ljudi, uglavnom u prijestonici Urumqiju i u Kashgaru, gradu u zapadnom dijelu ove oblasti.

U sukobima koji su izbili 5. jula nakon u početku mirnog protesta ujgurske omladine, prema službenim podacima, ubijeno je 197, a ranjeno više od 1.700 osoba.

Kineski dnevnik nije precizirao koliko će suđenja biti pokrenuto protiv Ujgura, a koliko protiv Kineza, ali je naveo da je osumnjičenima dodijeljeno 170 ujgurskih i 20 kineskih advokata, prenio je BBC.

Do sada je prikupljeno oko 3.300 konkretnih dokaza, među kojima je i 91 videosnimak i 2.169 fotografija.

Iako su mjere sigurnosti u Urumqiju već na visokom nivou, očekuje se njihovo pojačanje naročito u blizini zgrade suda u kojoj će se suđenja odvijati.