Dubai
5

Počinju razgovori o regulisanju interneta i pojačanoj kontroli

SRNA
U Dubaiju danas počinje konferencija pod okriljem UN na kojoj će se razgovarati o modelima za regulisanje rada interneta, uz zalaganje određenog broja zemalja da se kontrola pojača, a upotreba svjetske mreže dodatno naplaćuje.

Delegacije 193 zemlje sastat će se sa predstavnicima Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU) da bi razmotrili izmjene važećeg sporazuma o komunikacijama.

Google je upozorio da bi ovaj skup mogao da dovede do kraja ere "otvorenog interneta". EU i SAD se protive predloženim izmjenama i smatraju da nema potrebe da se mijenja sistem koji funkcioniše.

Agencija UN navodi da je akcija neophodna da bi se osigurale investicije u infrastrukturu kako bi internet postao pristupačan većem broju ljudi.

"Brutalna istina je da je internet i dalje uglavnom privilegija bogatih ljudi. ITU želi da to promijeni", izjavio je uoči sastanka generalni sekretar ove agencije UN Hamadoun Toure.

Svjetska konferencija o međunarodnim telekomunikacijama bit će prvi veliki skup na kojem će se razgovarati o ovim regulativama od 1988. godine, kada internet nije ni postojao, prenio je BBC.

Regulatori i ostali delegati imaju rok do 14. decembra da postignu dogovor o tome koji će prijedlozi biti usvojeni, a svaka od 193 države ima pravo da predstavi svoje ideje. U radu konferencije učestvovat će više od 900 ljudi.

Internetske kompanije, organizacije za zaštitu ljudskih prava i pojedine države strahuju da bi usvajanje pravila za koje se zalažu zemlje poput Kine i Rusije omogućilo usvajanje oštrijih mjera nadzora i kontrole na internetu.

Konačni sporazum postat će dio međunarodnog prava, ali ITU priznaje da ne raspolaže pravnim mehanizmom za nametanje bilo kakvih rješenja.

Jedna od bojazni jeste da će biti usvojen prijedlog prema kojem će popularni web siteovi morati da plaćaju svojim telekomima za prenos podataka, odnosno sadržaja koje pregledaju korisnici interneta.

Većina od 193 članica ITU podržava ideju da internetom treba da upravlja agencija UN, a ne današnja kombinacija privatnih kompanija i neprofitnih grupa.

Ukoliko većina članica ITU prihvati nadležnost UN za regulisanje interneta, zapadne zemlje mogle bi da odbiju da potpišu taj sporazum. Tehnološke kompanije i obični korisnici interneta vjerovatno bi bili protiv takvog sporazuma, ali bi ga podržali telekomi.