Protiv mjera štednje
0

Počinju novi protesti u Grčkoj

SRNA
Foto: AFP/ALPHA TV
Foto: AFP/ALPHA TV
Radnici javnih preduzeća u Grčkoj ponovo su danas u štrajku protiv najavljenih vladinih mjera štednje.

Radnici poreske uprave počeli su dvodnevni štrajk, sudski radnici sedmodnevni, kao i komunalci protiveći se mjerama vlade koje uključuju uštedu od 4,8 milijarde eura.

Državni zaposlenici, kojih ima oko jedan milion, glavna su "meta"  napora štednje socijalističke vlade.

"Mi smo nepravedno i prekomjerno pogođeni mjerama štednje koje uključuju smanjene plate od 200 do 600 eura mjesečno", rekao je šef lokalne administracije Temis Balasopulos državnoj televiziji NET. 

U međuvremenu, generalni štrajk zakazan je za četvrtak, drugi za posljednjih 14 dana, koji organizuju dva najveća sindikata Generalna konfederacija grčkih radnika (GSEE) i sindikat državnih činovnika Adedi. 

Vlasnici benzinskih stanica  i prosvjetni radnici pozvani su, takođe,  na proteste ispred štaba policije u Atini u četvrtak. 

Nakon preuzimanja dužnosti prošle godine socijalistička Vlada Jorgosa Papandreua objelodanila je  da su državne finansije u mnogo gorem stanju nego što se mislilo zbog čega su bili prisiljeni da uvedu vanredne mjere, uključujući  povećanje poreza i smanjenje plata u državnom sektoru. 
Smanjenja plata već su izazvali proteste i štrajkove što je dovelo do zastoja u avio i drumskom saobraćaju, kao i u školama i bolnicama.

Grčka vlada bori se da servisira dug od skoro 300 milijardi eura i obećala  je da će smanjiti deficit sa 12,7 odsto, što je četiri puta više od dozvoljenog nivoa EU.

Iako vlada nije odbacila mogućnost da će se možda obratiti MMF-u guverner centralne banke Grčke rekao je danas da će Atina  da će rijšeiti dužničku krizu bez finansijske pomoći.

"Scenario prema kojem se traži pomoć neće postati realnosti", rekao je Jorgos Provopulos.

On je izrazio uvjerenje da će Atina uspjeti da prikupi 20 milijardi eura za refinansiranje duga u aprilu i maju, što mnogi vide kao ključni test za sposobnost  zemlje da ostane solventna.

"Ne sumnja da će vlada biti u stanju da prikupi neophodna sredstva“, rekao je Provopulos.
Atina je uspješno prikupila pet milijardi eura u zajmovima na tržištu međunarodnih obveznica prošle sedmice.

Grčka ukupno treba pozajmiti više od 50 milijardi eura ove godine ali se vjeruje da će socijalni nemiri pokolebati investitore.

Analitičari kažu da sa generalnim štrajkom koji se planira za četvrtak i oko 20 milijardi eura duga koji prispjeva u aprilu i maju, povjerenje u tržište skoro ostaje slabo, bez podrške ostatka eurozone, posebno Njemačke.