Svijet
0

Počinje utrka za novoga japanskog premijera

FENA
Vladajuća japanska Liberalno-demokratska stranka (LDP) u četvrtak je krenula u potragu za novim predsjednikom i budućim premijerom nakon iznenadne ostavke dosadašnjeg premijera Shinza Abea, a prvi je kandidaturu najavio ministar finansija Fukushiro Nukaga, objavile su svjetske agencije.

Stranka je odlučila da će izbore za novog predsjednika održati 23. septembra, iako je bilo najavljivan 19. septembar, kako bi se kandidatima omogućilo više vremena da javnosti izlože svoje političke smjernice.

Teško uzdrman uzastopnim političkim skandalima i teškim porazom svoje stranke na julskim izborima za gornji dom parlamenta, Abe (52) je nakon samo godine dana na položaju predsjednika vlade u srijedu dao iznenadnu ostavku, a u četvrtak završio u bolnici.

Agencija Kyodo objavila je da se Abe ne osjeća dobro, ali nije navela o kakvoj je bolesti riječ. Japanski su mediji prije pisali da pati od hroničnih problema probavnog sustava.

"Kako bismo ovaj nesretni razvoj događaja pretvorili u mogućnost za novi napredak, moramo tražiti kandidate iz šireg društvenog spektra. To je zlatna prilika da kandidati svoju poruku prenesu članovima stranke i narodu", rekao je bivši glavni tajnik stranke Tsutomu Takebe.

Prvi je svoju kandidaturu za novog predsjednika LDP-a, koji će automatski postati i japanskim premijerom, najavio sadašnji ministar financija Nukaga (63).

"Mislim da je političareva odgovornost i dužnost odlučno se suočiti s ovim teškim trenucima. Želim preuzeti vodstvo", rekao je Nukaga, stranački veteran koji je zbog skandala već odstupao s položaja ministra obrane, odnosno gospodarstva, ali ga je Abe prolog mjeseca ponovno pozvao u vladu.

No, usprkos tome što je on prvi objavio svoju kandidaturu, stručnjaci procjenjuju da najveće izglede za pobjedu na stranačkim izborima ima bivši japanski ministar vanjskih poslova Taro Aso (66), koji bi svoju kandidaturu službeno trebao objaviti tokom dana.

Taj popularni nacionalist, kako ga naziva AFP, poznat po otvorenom govoru, već je dvaput neuspješno pokušavao napraviti politički iskorak, ali su uspješniji bili Abe i njegov prethodnik na položaju premijera Junichiro Koizumi (2001-2006).

Njegov veliki ugled unutar LDP-a potvrđen je krajem augusta kad je Aso imenovan glavnim tajnikom stranke, što ga čini prirodnim kandidatom za Abeova nasljednika.

"Uvijek sam ga smatrao sposobnim političarem. Uvjeren sam da je ozbiljan kandidat", rekao je nekadašnji japanski premijer Yoshiro Mori, vrlo utjecajan na japanskoj političkoj desnici.

No neki analitičari su sumnjičavi u pogledu Asove sposobnosti izvlačenja LDP-a iz krize u koju ga je gurnula Abeova ostavka, ističući kako se po nacionalističkim stajalištima ne razlikuje pretjerano od dosadašnjeg premijera.

"Neki članovi LDP-a smatraju kako stranka neće uspjeti pobijediti na idućim parlamentarnim izborima s Asom na čelu", tvrdi politolog Takehiko Yamamoto.

U Japanu je stanje vrlo napeto i, iako su parlamentarni izbori na rasporedu tek 2009., mediji pozivaju na održavanje prijevremenih izbora.

Činjenica je da će budući premijer, ko god to bio, imati vrlo težak zadatak s obzirom na to da, za razliku od Zastupničkog doma parlamenta, u kojem većinu ima LDP, gornjim domom od julskih izbora vlada opozicija, koja je već najavila da će svoju borbu nastaviti svim političkim sredstvima, uključujući i blokadu rada Senata.

"Krajnje je upitno hoće li samo promjena premijera srediti političku zbrku. Bez obzira na to ko bude novi premijer, bit će iznimno teško upravljati administracijom", navodi se u četvrtak u uvodniku uglednog poslovnog dnevnika Nikkeija.