Svijet
7

Počinje suđenje: Španska princeza optužena za trošenje javnog novca i korupciju

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Na sudu u Palma de Mallorci sutra počinje suđenje u slučaju "Noos" u kojem će se prvi put u historiji Španije na optuženičkoj klupi zbog optužbi za korupciju naći i članovi kraljevske porodice.

Riječ je i sudskom procesu u kojem se 18 optuženih, među kojima i sestra kralja Filipa VI, princeza Cristina, terete za pronevjeru 6,2 miliona eura javnog novca, korupciju i ne plaćanje poreza.

Špansko Tužilaštvo za borbu protiv korupcije traži zbirno više od 100 godina zatvora za osumnjičene, a za najmlađu kćerku bivšeg kralja Juana Carlosa princezu Cristinu po dvije optužnice traže zatvorsku kaznu u trajanju od osam godina.

Prvooptuženi u slučaju je suprug prinzece Cristine Inaki Urdangarin, koji bi po sedam optužnica za zloupotrebu položaja, korupciju i pronevjeru novca moga dobiti ukupno 19,5 godina zatvorske kazne.

Sud će tokom predstojećih ročišta saslušati ukupno 363 svjedoka, a među njima su i bivši čelnik MMF-a i dopremijer Španije Rodrigo Raato, bivši španski ministar pravde Alberto Ruiz Gallardo, bivši premijer pokrajine Valensije Francisco Camps i bivši zvaničnici Kraljevskih dvora Carlos Garcia Revenga i Alberto Aza. Očekuje se da princeza Cristina iskoristi porodičnu privilegiju i zatraži izuzeće iz procesa, što je moguće jer je sudski postupak pokrenut po optužnicama udruženja "Čiste ruke", a ne u ime tužilaštva ili vlade Španije.

Iako se za praćenje suđenja akreditiralo blizu 600 novinara iz 84 medijske kuće iz Španije i inozemstva, u sudnicu će biti primljeno svega 15 novinara. Istraga o korupciji u dobrotvornoj organizaciji "Instituto Noos", kojom je rukovodio vojvoda od Palme Urdangarin započeta je 2010. godine.