Svijet
3

Počinje rekonstrukcija: Za obnovu porušene Gaze potrebno 7,8 milijardi dolara

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Palestinski premijer Rami Hamdallah izjavio je da će palestinska vlada početi sa radovima na rekonstrukciji Gaze nakon što je značajan dio grada ostao u ruševinama izazvanim nedavnim napadima izraelske vojske.

Hamdallah je prilikom prve posjete Gazi dao obećanje da će vlada učiniti sve potrebno kako bi se obnovili porušeni objekti u Gazi.

"Nalazimo se ovdje kako bi se započeli sa radovima rekonstrukcije dijelova Gaze koji su uništeni u izraelskim napadima te život u Gazi vratio u normalu", istakao je Hamdallah.

Istakao je kako će vlada učiniti sve potrebne napore kako bi se poslala pomoć i podrška Gazi i njenim stanovnicima.

Dodao je da će vlada razviti sveobuhvatni nacionalni ekonomski plan u cilju razvoja i napretka Gaze napominjući da će se o detaljima rekonstrukcije u Gazi razgovarati na konferenciji koja će se u nedjelju održati u Kairu.

Na konferenciji u Kairu će se razgovarati o pružanju pomoći i podrške Gazi kako bi njenim stanovnicima bio omogućen častan i dostojanstven život.

"Nadamo se da će biti ukinut embargo i da će biti otvoreni svi granični prelazi. Pokušavamo da osiguramo međunarodnu zaštitu za Palestince", rekao je Hamdallah.

Pakistanski premijer će nakon posjete Gazi otputovati u Kairu kako bi prisustvovao konferenciji.

Posjeta premijera Hamdallaha Gazi ima poseban značaj u okviru aktivnosti koje provodi nacionalna vlada Palestine.

Predsjednik Palestinskog ekonomskog vijeća za obnovu i razvoj Mohammed Eshtiye je izjavio da je za rekonstrukciju Gaze potrebno 7,8 milijardi dolara.

U izraelskim napadima na Gazu koji su počeli 7. jula, a koji su trajali 51 dan, poginulo je 2.157 osoba dok je ranjeno više od 11 hiljada osoba.

U napadima je potpuno uništeno 17.200 kuća, 73 džamije i 24 škole dok je na hiljade zgrada oštećeno.