Kopenhagen
0

Počinje konferencija o klimatskim promjenama

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U Kopenhagenu danas počinje Međunarodna konferencija UN posvećena borbi protiv klimatskih promjena.

Na konferenciji će učestvovati više od 190 šefova država i oni bi trebalo da pokušaju da postignu novi globalni sporazum o borbi protiv klimatskih promijena, koji bi trebalo da zamijeni protokol iz Kjota koji ističe 2012. godine.

Visoki zvaničnik UN, Ivo de Boer, izrazio je optimizam uoči početka konferencije.

Analitičari smatraju da između dva bloka zemalja i dalje postoje razlike u pristupu riješenju problema globlanog otopljavanja.

Zemlje u razvoju insistiraju na tome da industrijalizovane države pred sebe postave još više ciljeve za smanjenje emisije štetnih gasova i obavežu se da će ispuniti obećanja koja se odnose na novčana izdavanja.

Prema rezultatima ankete, koju je proveo britanski BBC, 64 posto stanovnika planete smatra da su klimatske promjene izuzetno ozbiljan problem.

To je za 20 posto više nego u anketi sprovedenoj prije deset godina.
Takođe,  rezultati istraživanja pokazuju da vlade zemalja širom svijeta imaju podršku 60 posto populacije da potroše više novca za borbu sa ovim problemom.

Međutim, prema istraživanjima u SAD i Kini koji su najveći zagađivači na planeti, zabrinutost stanovništva zbog klimatskih promijena je u padu.