Svijet
0

Počinje analiziranje pronađenog dijela avionskog motora Malaysia Airlinesa

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Ostatak aviona pronađen na plaži u Južnoafričkoj Republici biće analiziran kako bi bilo utvrđeno da li pripada nestalom avionu Malaysia Airlinesa, saopštila je danas Afrička administracija za civilnu avijaciju (SACAA).

Malezija je saopštila da će poslati tim da preuzme mogući ostatak kućišta od avionskog motora, koji je pronađen nedaleko od Zaliva Mosel, gradića u provinciji Zapadni Kejp na južnoj obali Južnoafričke Republike.

"U toku su neophodne pripreme za procjenu i preuzimanje dijela, koji će, ako zaista pripada avionu, biti proslijeđen malezijskim vlastima", navodi se u saopštenju SACSAA.

Malezijski ministar saobraćaja Lijov Tjong Laj izjavio je da, na osnovu preliminarnih podataka, postoji mogućnost da je pronađeni ostatak dio kućišta avionskog motora, ali da su neophodne dalje provjere.

Južnoafrički arheolog Nils Kruger pronašao je sporni dio prilikom šetnje duž lagune.

Avion Malaysia Airlinesa nestao je sa 239 putnika i članova posade poslije polijetanja iz Kuala Lumpura ka Pekingu 8. marta 2014. godine.

Dio krila isplivao je na obalu francuskog ostrva Reunion u julu 2015. godine, ali više nije potvrđeno da je pronađen ijedan ostatak, mada ih je nekoliko u procesu obrade.

Avionski ostaci pronađeni na jugoistočnoj obali Afrike stigli su početkom sedmice na ispitivanje u Australiji. Uz taj dio u Australiju je stiglo i parče metala pronađeno u Mozambiku.