Svijet
0

Početak posjete Dalaj-lame Rimu

FENA
Dalaj-lama, duhovni tibetanski budistički vođa, stigao je u četvrtak na aerodrom u Rimu, gdje će prisustvovati skupu "nobelovaca" i biti primljen u Zastupničkom domu, izvještava agencija Telenews.

Osim Dalaj-lame, bivši sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov i poljski Lech Walesa, obojica dobitnici Nobelove nagrade za mir, 1990. i 1983., prisustvovat će ovom skupu koji se svake godine organizira u gradskoj vijećnici Rima.

Američki glumac George Clooney, koji se trudi da mobilizira međunarodnu zajednicu na sukobu Darfura, također bi trebao prisustvovati ovom skupu, smatraju organizatori.

Talijanski poslanici primit će tokom dana Dalaj-lamu.

Međutim, nikakav zvanični susret s predsjednikom vlade Romanom Prodijem ili članovima vlade nije predviđen, a Kina je ipak izrazila nezadovoljstvo ovom posjetom talijanskom ministarstvu vanjskih poslova.

Odgođen je i kratak susret s papom Benediktom XVI, prvobitno najavljen iz vatikanskog izvora.

Prema nekim talijanskim medijima, odluka pape da ne primi Dalaj-lamu olakšana je i zaređenjem prošle sedmice u južnom Cantonu novog biskupa zvanične kineske Katoličke crkve, monsinjora Josepha Gana Junqiua, uz suglasnot Vatikana.

Ona je i potvrđena uvjetima posjete delegacije Vatikana Pekingu povodom ovog zaređenja.