Washington
0

Počeo strateški i ekonomski dijalog SAD-a i Kine

FENA
Washington
Washington
SAD i Kina počeli su danas u Washingtonu dvodnevne pregovore koji dvjema najvećim svjetskim ekonomijama treba da pruže šansu da izglade svoje često zategnute odnose.

Zahtjevi Washingtona za reformu utvrđivanja kursa juana vjerovatno će, zbog rastućeg američkog duga, naići na zabrinute reakcije Kine, koja je najveći kreditor SAD-a, ukazuju analitičari.

Kineski zvaničnici su pred ovogodišnji Strateški i ekonomski dijalog, koji uključuje privredna i diplomatska pitanja, jasno stavili do znanja da s pažnjom prate razgovore administracije predsjednika Baracka Obame i republikanaca o prijedlozima za rješavanje pitanja američkog budžetskog deficita, projektiranog na 1,4 biliona dolara.

"Nadamo se da će SAD biti u stanju usvojiti efikasne mjere, zasnovane na prijedlogu predsjednika Obame", ukazao je zamjenik kineskog ministra finansija Ju Guangjao.

Američki zvaničnici su izložili listu zahtjeva koja uključuje veći pristup na kinesko tržište za američke kompanije i brže provođenje reformi kineskog finansijskog tržišta, kao i fleksibilniji kineski devizni režim i povećanje kamatnih stopa, prenio je Reuters.

Pri samo skromnom rastu američke ekonomije poslije finansijske krize iz 2007-2009. i daljoj zavisnosti Washingtona od prodaje svog duga Kini, obje zemlje su zainteresirane za održavanje dobrih odnosa, ukazuju analitičari, mada od sadašnjih razgovora ne očekuju nikakav bitniji pomak.

"U odnosima Kina-SAD postoje strukturni konflikti. Mada su ovogodišnji odnosi imali dobar početak, i dalje postoje problemi koji se mogu svakog trenutka rasplamsati i dovesti do pogoršanja odnosa", ukazao je profesor za međunarodne odnose na Renmin univerzitetu u Pekingu Đin Canrong.

Kursna politika Kine je već dugo glavna tema za SAD koji optužuje Kinu da drži svoju valutu potcijenjenom i poziva Peking da dozvoli brže jačanje juana koje je u interesu uravnoteženja trgovinske razmjene između najveće i druge po veličini ekonomije na svijetu.

Američki ministar finansija Timothy Geitner je pred današnje razgovore rekao da bi brža aprecijacija juana omogućila Kini da bolje kontrolira inflaciju.

Američki zvaničnici su ukazali da će Geitner pozvati Kinu da brže povećava kamatne stope na bankarske depozite, u okviru napora za smanjenje neuravnoteženosti putem podsticanja domaće potrošnje.