Svijet
0

Počeo sastanak EU-Rusija na Brdu kod Kranja

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Na Brdu kod Kranja u srijedu ujutro počeo je sastanak Europska unija-Rusija, na razini ministara vanjskih poslova, posvećen odnosima Ruske Federacije i Europske unije, te aktualnim pitanjima, osobito pitanju Kosova.

Europska povjerenica za vanjske odnose Benita Ferrero Waldner rekla je pred početak sastanka da je želja EU-a približiti stajališta s Rusijom oko Kosova, ali da u tom pogledu ostaje "realist".

"Stajalište Europske unije je da sadašnji status Kosova nije održiv i potrebno nam je trajno rješenje, o čemu bismo željeli uvjeriti i rusku stranu", rekla je Ferrero Waldner.

Unatoč različitim stajalištima oko Kosova i maloj mogućnosti da se ona približe na današnjem sastanku, Ferrero Waldner je ocijenila da dijalog s Moskvom o tom pitanju treba nastaviti, te izrazila očekivanje da se Srbija neće zbog razlika u gledanjima na pitanje kosovske neovisnosti odreći suradnje s Europskom unijom.

Uz pitanje Kosova, na sastanku, nakon kojeg će se održati i konferencija za novinare, biti će riječi o jačanju suradnje Bruxellesa i Moskve na različitim područjima. Ferrero Waldner izrazila je nadu da će uskoro doći do razgovora EU-a i Rusije o sklapanju novog sporazuma o partnerstvu.

Na sastanku sudjeluju ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, a sa strane EU-a, uz povjerenicu za vanjske odnose Benitu Ferrero Waldner, još i europski povjerenik za vanjske poslove i sigurnost Javier Solana, te slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel, u ulozi predsjedavajućeg Vijeća ministara vanjskih poslova EU-a.

Slovenska politika zadnjih je dana pod sve većim pritiskom gospodarskih krugova da se zbog mogućih reakcija u Srbiji ne odluči u prvoj fazi priznati Kosovo kada ono proglasi neovisnost, zbog velikih interesa slovenskih tvrtki u Srbiji, u koju su one zadnjih godina investirale više od milijardu eura.

Kako je izjavio slovenski predsjednik Danilo Tuerk, nema potrebe da Slovenija bude među prvim državama koje će priznati Kosovo ili da se skrati uobičajena i komplicirana procedura koja po slovenskim zakonima postoji prilikom priznanja novih država.