Svijet
1

Počeo Samit G20 u Kini: Novo poglavlje u razvoju svjetske ekonomije

Xinhua
Samit G20 (Foto: Xinhua)
Samit G20 otvoren je danas u istočnom kineskom gradu Hangzhou čiji je cilj pronalazak lijeka za normalan rast i razvoj svjetske ekonomije.

Najbolji lijek je zajednički pristup obračunavanju sa uzrocima i simptomima, te dovođenje svjetske ekonomije na put održivog, balansiranog i inkluzivnog rasta, rekao je kineski predsjednik Xi Jinping na ceremoniji otvorenja Samita G20.

Xi je naglasio kako će teme Samita biti fokusirane na svjetsku ekonomiju, naročito koordinaciju makro-ekonomskih odnosa, rast podstaknut inovacijama, efikasnije upravljanje svijetom, snažna trgovina i investicije, kao i inkluzivan i povezan razvoj.

Velika su očekivanja vezana za ovogodišnji Samit, budući da se pokušava pronaći dugoročno riješenje kada je u pitanju odgovor i reagovanje u kriznim situacijama.

Tema Samita je "U susret inovativnoj, osnaženoj, povezanoj i inkluzivnoj svjetskoj politici", Samit je pitanje razvoja prvi put stavio u centar globalnih makro-ekonomskih napora.

Ovo je također i prvi put da Samit G20 ima plan akcije za implementaciju Agende o održivom razvoju do 2030. godine, te će iznijeti plan o industrijalizaciji afričkih i drugih nerazvijenih zemalja.

Sa dvije trećine svjetske populacije, G20 donosi 90 posto svjetskog bruto domaćeg proizvoda i 80 posto svjetskog obima trgovine.

Wang Wen, izvršni direktor Chongyang instituta za finansijske studije sa Renmin univerziteta u Kini kazao je kako je Samit jedan od događaja koji će preokrenuti kinesku diplomatiju i pokazati njenu rastući razvoj i bogatstvo.

Događaj je dao svijetu i šansu da uvidi kako Kina uspijeva praktikovati održivi razvoj i konstantno inovirati u ovom području.