Svijet
0

Počeo samit EU - Latinska Amerika

FENA
Šezdeset šefova država i vlada Evropske unije, Latinske Amerike i Kariba počeli su u petak ujutro u Beču plenarnu sjednicu četvrtog redovnog samita.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Kofi Annan pridružio se radnom sastanku koji je otvorio austrijski predsjednik Heinz Fischer.

Zemlje učesnice bi trebale formalno usvojiti deklaraciju kojom se predviđa "jačanje biregionalnog strateškog udruživanja, odbrana ljudskih prava i okoliša te zajednička borba protiv droge i siromaštva".

U prijedlogu zaključaka samita, čiju je kopiju dobio AFP, Evropljani priznaju "suvereno pravo zemalja da upravljaju i uređuju svoje prirodne resurse", pozivajući ih pritom da "uspostave regulacione režime koji će biti usaglašeniji s evropskim propisima".

Sastanak ministara vanjskih poslova EU - Latinska Amerika u četvrtak je uglavnom bio u znaku nacionalizacije naftnih kompanija u Boliviji počev od 1. maja.

S obzirom na to da je predsjednik Evo Morales odbacio nadoknade za naftne kompanije, austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik je ocijenila "značajnim da bolivijska vlada razjasni svoje namjere i svoje ponašanje te svoje akcije učini predvidljivim".

Šef brazilske diplomatije Celso Amorim je ocijenio Moralesove optužbe " "uvredljivim", prema kojima je naftna kompanija Petrobas djelovala ilegalno u Boliviji.

Učesnike je u četvrtak navečer primio na večeri austrijski kancelar Wolfgang Schussel, čija zemlja predsjedava EU-om. Šefovi diplomatija Evropske unije i Latinske Amerike te Kariba složili su se u četvrtak oko teksta deklaracije koji treba da bude usvojen tokom samita u Beču, saopćila je ministrica vanjskih poslova Austrije Ursula Plasnik.

Ministrica Plassnik je na konferenciji za štampu izrazila zadovoljstvo što je tekst, o kojem će biti riječi i na današnjem sastanku šefova država i vlada, usvojen konsenzusom.

"To je pozitivan signal koji nam daje podsticaj za daljnju saradnju", ocijenila je Plassnik, čija je zemlja sadašnja predsjedavajuća EU-om.

Plassnik je naglasila da je multilateralizam, posebno po pitanju reforme Ujedinjenih narod, veoma važna tema koja ujedinjuje EU i Latinsku Ameriku.

Šef meksičke diplomatije Luis Ernesto Derbes rekao je da su ministri vanjskih poslova razgovarali o mnogim osjetljivim temama kao što su reforma UN-a i problem narkotika.

Ministar Derbes, kopredsjedavajući skupa, ukazao je da je bečki skup veoma korisan za Latinsku Ameriku, region koji može da uči od EU o procesu integracije.

Povjerenica EU za vanjsku politiku Benita Ferrero-Waldner podvukla je spremnost ove strane na napredak u strateškom pridruživanju.

Ta saradnja, dodala je, otvara mogućnosti za snažniji politički utjecaj u svetu.

Istovremeno je jasno stavila do znanja da EU isključuje u ovom trenutku bilateralne sporazume o asocijaciji, već želi samo regionalni pristup.

Na konferenciji za štampu je najavljeno da će sljedeći samit EU, Latinske Amerike i Kariba biti održan 2008. u Peruu, u Limi.