Irska
0

VIDEO / Počeo referendum o Lisabonskom ugovoru

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Birači u Irskoj glasaju u petak (od sedam ujutru po lokalnom vremenu) na drugom referendumu u proteklih godinu i po dana o Lisabonskom ugovoru Evropske unije.

Irci su odbacili ubjedljivom većinom glasova predloženi nacrt ovog dokumenta u junu 2008. - a cilj Lisabonskog ugovora su efikasniji proces odlučivanja u proširenoj EU i podsticaj jačoj međunarodnoj ulozi dvadesetpetorice.

Prošle godine su ga odbacili strahujući da bi njegovim usvajanjem bili marginalizovani pri donošenju odluka i primorani da legalizuju abortus, da bi izgubili vojnu neutralnost i samostalnost u određivanju poreza.

Evropska unija im je u međuvremenu pružila uvjeravanja da se ništa od toga neće desiti.

Sve članice EU-a moraju da ratifikuju Ugovor da bi stupio na snagu a BBC-jev izvještač iz Dublina kaže da irski premijer, koji se zalaže za prihvatanje ugovora, nema rezervni plan u slučaju da birači po drugi put kažu "ne".

Međutim, dodaje BBC-jev izvještač u izvještaju uoči početka glasanja, i u Dublinu i u Bruxellesu vlada saglasnost da će Ugovor biti konačno odbačen ako Irci budu glasali kao i na prvom referendumu prije osamnaest mjeseci.

Izgledi da se to dogodi ipak nisu veliki - prije svega jer je stanje u kojem se trenutno nalazi irska privreda toliko sumorno da mnogi birači ne žele da rizikuju novo pogoršanje ekonomskog stanja u slučaju da kažu "ne" Lisabonskom ugovoru.

S druge strane, opozicione stranke u Irskoj ne žele da pretvore ovaj referendum u glasanje o tome koliko je uspješna aktuelna vlada u Dublinu - i očekuje se da će mnogi sačekati na pokušaj smjene vlade do sljedećih izbora u zemlji iako bi voljeli da kazne svoju vrlo nepopularnu aktuelnu vladu.

Kampanja je pred referendum u petak bila vrlo oštra i obilježena strasnom argumentacijom "za" i "protiv" i razmjenom optužbi između pristalica i protivnika novih propisa o jačanju nekih funkcija EU u odnosu na nacionalna zakonodavstva članica, navodi BBC.