"Anonimci" srušili i FBI
0

VIDEO / Počeo rat za slobodni internet

Sarajevo-x.com
Anonymous
Anonymous
Službena web-stranica američkog FBI-ja je najnovija žrtva velikog online napada usmjerenog prema Vladi i industriji zabave.

Oficijelna stranica FBI.gov pala je u četvrtak navečer, nakon hakerskog djelovanja grupe Anonymous u znak odmazde za gašenje usluge Megaupload.

Nakon akcije FBI-ja kojom su onemogućene usluge dijeljenja datoteka te uhapšeno sedam ljudi u inozemstvu (od čega su četiri osobe uhapšene na Novom Zelandu) zbog povezanosti s Megauploadom, popularnom stranicom koja se koristi za besplatni download filmova i TV emisija, uslijedio je odgovor hakera. Rezultat je bio napad na nekoliko stranica zabavne industrije, ali i državnih web-stranica.

Oborene su stranice mpaa.org, riaa.com, universalmusic.com, justice.gov. U toku je i napad na stranicu Bijele kuće, a spominje se i odmazda protiv kongresmena koji podržavaju donošenje antipiratskog zakona, pišu američki mediji.

Podsjetimo, u znak protesta protiv ovog zakona u srijedu je i najveća online enciklopedija na svijetu, Wikipedia, zatamnila svoje stranice, a protiv su i kompanije poput Googlea, Facebooka, Twittera, LinkedIna...

U zajedničkom saopćenju, Ministarstvo pravosuđa SAD i FBI su akciju u okviru koje je ugašen Megaupload nazvali jednom od najvećih protiv nelegalnog korištenja autorskih djela u SAD. Kako se navodi u optužnom dokumentu, operateri Megauploada zaradili su nezakonito više od 175 miliona dolara oštetivši vlasnike autorskih prava za 500 miliona dolara. Stranica je imala više od 50 miliona posjetitelja dnevno. Agencije javljaju da je među uhapšenima i osnivač Megauploada Kim Dotcom, rođen kao Kim Schmitz.