Svijet
0

Počeo radni dio samita G8

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U Heiligendammu, njemačkom ljetovalištu na Baltiku, jutros je, uz ogromne mjere sigurnosti, počeo radni dio samita G8.

Čelnici grupe G8 - koju čine SAD, Njemačka, Japan, Francuska, Velika Britanija, Kanada, Italija i Rusija - trebali bi u četvrtak razgovarati o budućem statusu Kosova, situaciji na Bliskom istoku, naporima kako uvjeriti Iran da prestane s obogaćivanjem urana, klimatskim promjenama, američkoj raketnoj odbrani u istočnoj Evropi, pomoći afričkom kontinentu, socijalnim, privrednim i aktuelnim političkim temama.

Diplomati procjenjuju da će se žestoke rasprave voditi oko zahtjeva njemačke kancelarke Angele Merkel da se smanji emisija štetnih plinova za 50 posto do 2050. godine u odnosu na 1990., čemu se protivi SAD.

Tokom nekoliko današnjih sastanaka čelnici osam vodećih zemalja svijeta pokušat će postići približavanje stavova u nekoliko ključnih tema. To se prije svega odnosni da zaštitu klime o kojoj, prema navodima medija, savjetnici učesnika samita ni do sinoć kasno nisu uspeli da postignu pomak.

No, kako je danas javila agencija DPA, pozivajući se na krugove njemačke delegacije, oko pitanja zaštite klime "ima približavanja". Ipak, pred njemačkom kancelarkom ostaje možda i nemoguć zadatak da uvjeri predsjednika Georgea Busha da je nužan fleksibilniji američki stav da bi zaista bile zaustavljene dalje negativne posljedice klimatskih promjena.

Po zamisli Berlina, do 2050. godine prosječna temperatura na planeti ne smije da se povisi za više od dva stepena, a da bi se to postiglo potrebno je da se emisija ugljendioksida i drugih štetnih gasova smanje za 50 posto, i to u odnosu na emisiju iz 1990. O tome, kako je sinoć ponovila, kancelarka ne želi da pregovara.

SAD, pak, ne želi da preuzme striktne obaveze u zaštiti klime. Bush je prošle sedmice najavio vlastitu inicijativu za zaštitu klime i namjeru da o tome razgovara u krugu 15 vodećih zemalja svijeta koje pored toga važe i kao najveći zagađivači klime, ali je Njemačka ovu vrstu dogovora već odbacila.

Predsjednik Komisije EU Baroso je jutros u jednom TV-intervjuu ocijenio da će samit "biti uspjeh ako u završnom dokumentu jasno i izričito bude stajala obaveza da se prihvati post-Kjoto sporazum".

"Ako to ne bude utvrđeno, onda moram da kažem da će ovo biti propali samit", rekao je Baroso.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy također je jučer izrazio želju da se na samitu odredi precizan cilj u oblasti borbe protiv globalnog otopljavanja.

Prema njegovim riječima, postoji "međunarodno uviđanje" da treba djelovati i da "treba djelovati sada", kao i da će, ako se to ne učini, biti suviše kasno da se izbjegne katastrofa.