Obama domaćin
0

Počeo nuklearni samit u Vašingtonu

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
U Vašingtonu je počeo dvodnevni samit o nuklearnoj bezbjednosti kojem prisustvuju lideri 47 zemalja.

Američki predsjednik Barack Obama, koji je domaćin najvećeg skupa te vrste u SAD-u od 1945. godine kada je postignut dogovor o formiranju UN-a, rekao je da je mogućnost da nuklearni materijal dospije u ruke terorističkih organizacija najveća opasnost sa kojom je svijet danas suočen.

"Problem je u tome što nuklearni i radioaktivni materijali nisu dovoljno dobro obezbijeđeni. Zemlje članice UN-a moraju da učine više da zaštite te materijale od krađe i krijumčarenja. Mi, u prosjeku, svaki drugi dan primimo po jedan izvještaj o krađi ili švercu nuklearnog materijala", istakao je direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Jukija Amano, prenosi BBC.

Procijenjuje se da u svijetu postoji oko 1.600 tona visoko obogaćenog uranijuma i oko 500 tona plutonijuma, što je dovoljno za proizvodnju 120 hiljada atomskih bombi.

Daleko najveći dio tog materijala u posjedu Amerike i Rusije koje će kasnije tokom dana potpisati sporazum o smanjivanju svojih zaliha plutonijuma.

Skup je dobio na snazi na samom početku kada je Ukrajina, gdje se 1986. godine dogodila nesreća u nuklearnom reaktoru u Černobilu, obećala da će se otarasiti svojih zaliha od 90 kilograma visoko obogaćenog uranijuma do 2012. godine.

Prema riječima portparola Bijele kuće Roberta Gibbsa, ideja samita jeste da se ta vrsta nuklearnog materijala popiše, nakon čega bi trebalo ili da bude uništen ili uskladišten na što manji broj dobro obezbjeđenih lokacija.
Slična obećanja o smanjivanju svojih zaliha iznijeli su još Kanada i Čile.

Osim Al Qaide, za koju Amerikanci tvrde da već 15 godina pokušava da se domogne atomske bombe, posebnu zabrinutost izaziva Pakistan, koji, iako je nuklearna sila uz Indiju i Izrael nije potpisnik Međunarodnog ugovora o neširenju nuklearnog naoružanja. Pakistan ima i ozbiljnih unutrašnjih problema sa islamskim ekstremizmom.

Britanski ministar inostranih poslova David Miliband napomenuo je da je važno da se Islamabad uključi u režim međunarodne kontrole.

Na samit nisu pozvani Iran i Sjeverna Koreja, zato što, po mišljenju Vašingtona, krše Ugovor o neširenju nuklearnog oružja.

Poziv za učešće na samitu nije dobila ni Sirija, kojoj Amerika takođe pripisuje nuklearne ambicije.

Izrael će na samitu predstavljati potpredsjednik vlade Dan Meridor jer je premijer Benjamin Netanjahu  odustao od putovanja u Vašington, pošto navodno strahuje da bi Turska i Egipat mogli da pokrenu pitanje izraelskog nuklearnog arsenala.