Haag
0

Počeo mandat novog predsjednika Tribunala

FENA
Sudija Patrick Robinson, s Jamajke, kome je u ponedjeljak počeo mandat predsjednika Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), najavio je da će nastaviti da se zalaže za produžetak mandata tog sudu dok se ne završe suđenje dvojici preostalih optuženika - Ratku Mladiću i Goranu Hadžiću.

"U trenutku kada se mandat Tribunala približava kraju, činjenica da su dvojica optuženih još u bjekstvu baca sjenku na ono što je taj sud postigao", ocijenio je Robinson.

"Kao predsjednik suda nastavit ću da insistiram na tome da Tribunal ne smije da bude zatvoren dok se ne održe suđenja Ratku Mladiću i Goranu Hadžiću, optuženicima najvišeg ranga", rekao je Robinson, zahvaljujući se na ukazanom povjerenju, navodi se u saopćenju Tribunala dostavljenom Tanjugu.

Novi predsjednik Haškog tribunala je podsjetio da već deset godina radi u Tribunalu, tako da je upoznat s onim što je postignuto, ali i s onim što još čeka taj sud.

On je istakao da je u ovom trenutku Tribunal veoma aktivan, budući da se istovremeno održava šest suđenja, a jedno će uskoro da počne.

"Osim što je imao pionirsku ulogu u razvoju međunarodnog i proceduralnog humanitarnog zakona, Tribunal je znatno uticao na uspostavljanje vladavine prava u državama bivše Jugoslavije", ocijenio je sudija Robinson.

Istaknuo je da je Haški tribunal osnovan da bi održao suđenja koja lokalna sudstva nisu mogla da realiziraju, predsjednik Tribunala je dodao da je taj sud pored toga izgradio jake partnerske veze sa sudstvima zemalja u regionu, i da te veze treba unapređivati i jačati.

Robinson je 4. novembra izabran za predsjednika Tribunala, umjesto italijanskog sudije Fausta Pocara, ali ta odluka stalnih sudija Tribunala stupila je danas na snagu.

Za potpredsednik Haškog suda izabran je sudija O Gon Kwon iz Južne Koreje.