Očekuje se 850.000 turista
0

Počeo karneval u Rio de Janeiru

SRNA
(Foto: AFP)
U Rio de Janeiru danas počinje najveća svjetska zabava i organizatori su obećali da će biti najveća do sada sa 20 posto više turista nego prošle godine.

Gradski zvaničnici ističu da su bolje pripremljeni za sprečavanje haotičnih situacija, da sada ima veći broj privremenih javnih toaleta, saobraćajnih policajaca i radnika hitne službe, te da novi komandni centar, koji će sve nadzirati.

"Želimo da učesnici proslave budu svjesni toga da se mogu zabavljati, ali i da se brinu o javnom prostoru", rekao je predsjednik odjeljenja za turizam u Riju Antonio Figuera de Melo.

Prema pojedinim podacima, očekuje se dolazak oko 850.000 turista tokom petodnevnog karnevala.

Gradska služba za ekonomski razvoj Rio de Janeira navodi da se očekuje da će posjetioci karnevala potrošiti oko 640 miliona dolara i omogućiti stvaranje 250.000 poslova.

Međutim, karneval uzrokuje i glavobolju gradskim vlastima, jer je prošle godine nakon završetka proslava trebalo očistiti  oko 850 tona smeća.

Zvaničnici Rio de Janeira rasporedili su 80 pokretnih medicinskih službi, 1.000 saobraćajaca dok je postavljeno oko 15.000 toaleta po cijelom gradu što je dio kampanje zabrane uriniranja u javnosti.