Liban
0

Počeo "dan gnjeva" pristalica premijera Haririja

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Stotine ljudi su se počele okupljati u utorak u uporištima aktuelnog libanskog premijera Saada Haririja u znak protesta protiv predviđenog imenovanja na njegovo mjesto Najiba Mikatija, milijardera kojeg podržava moćni naoružani pokret Hezbollah.

Snage sigurnosti su se rasporedile u regiji Tripolija, velikog grada na sjeveru Libana i sunitskog uporišta u kojem je zatvorena većina škola i prodavaonica.

Simpatizeri Saada Haririja, sina bivšeg premijera Rafica Harririja ubijenog 2005. godine, stigli su pješke, automobilima i autobusima.

Demonstranti su se okupili i u Saidi, glavnom gradu juga zemlje, prenio je AFP.

Oni su i u ponedjeljak demonstrirali protiv pokušaja šiitskog Hezbollaha da nametne svou volju Libanu koji je potonuo u tešku političku krizu zbog optužnice UN-ovog suda u vezi s ubistvom Rafica Haririja.

Palili su gume i blokirali ceste u zemlji osuđujući "državni udar" Hezbollaha i pozivajući na "dan srdžbe " u utorak.

Hezbollah, pokret koji Sjedinjene Američke Države smatraju terorističkim, očekuje da bude okrivljen i bezuspješno je pokušavao uvjeriti Saada Haririja da ne prizna UN-ov sud. Hezbollah je 12. januara izazvao pad vlade.

Prema povjerljivom sistemu podjele vlasti u Libanu, mjesto premijera je rezervirano za sunitsku muslimansku zajednicu, čiji je najpopularniji lider Hariri.

Mikati, bivši Haririjev saveznik, dobio je pristanak Hezbollaha i njegovih saveznika na prvim konsultacijama između poslanika i libanskog predsjednika Michela Sleimana održanim u ponedjeljak.

Trebalo bi da bude naimenovan u utorak, posljednjeg dana konsultacija.