Svijet
0

Počeo antiratni skup u Washingtonu

FENA
Prosvjedni skup protiv rata u Iraku, koji bi prema najavama trebao biti jedan od najvećih do sada, počeo je u subotu prijepodne u središtu Washingtona, gdje se po hladnom, ali sunčanom vremenu okupljaju tisuće građana iz svih dijelova SAD, noseći transparente i bijele ruže.

Prosvjedni skup započeo je u 11 sati po istočnoameričkom vremenu (17:00 po srednjoevropskom) na Nacionalnoj promenadi u središtu grada blizu Bijele kuće i zgrade Kongresa.

Predviđeno je da se prosvjednicima obrati oko 60 govornika, među kojima su glumica Susan Sarandon, glumac Danny Glover, pastor Jesse Jackson, Jane Fonda i neki demokratski kongresnici.

Sudionici skupa kasnije će krenuti u prosvjedni mimohod po Washingtonu, prolazeći kraj Kongresa na Capitol Hillu, pozivajući zastupnike da prekinu financiranje rata u Iraku.

Skup organizira koalicija antiratnih skupina "Ujedinjeni za Mir i Pravdu", u kojoj su i brojne udruge i sindikati, uključujući i udrugu "Obitelji vojnika govore".

Glavni povod prosvjedu je odluka predsjednika George W. Busha da u Irak pošalje dodatnih 21.000 američkih vojnika, pored 132.000 koji su već tamo.

Bush je tu odluku, protiv koje je većina u Kongresu i 65 posto građana, u subotu potvrdio u telefonskom razgovoru s iračkim premijerom Nourijem al Malikijem, objavila je Bijela kuća. Nove snage trebale bi stizati u Bagdad tempom od po jedne brigade mjesečno do kraja maja, najavio je američki ministar obrane Robert Gates.