Dolazak novih čelnika
0

Počelo zasjedanje Svenarodnog kineskog kongresa

SRNA
Xi Jinping
Xi Jinping
U Pekingu je počelo desetodnevno zasjedanje Svenarodnog kineskog kongresa na kojem će generalni sekretar Komunističke partije Kine Xi Jinping preuzeti dužnost predsjednika države i šefa Centralne vojne komisije od Hu Cintaoa, a kineski parlament potvrdit će i sastav nove vlade.

Premijer Wen Jiabao će mjesto ustupiti mlađem ekonomskom stručnjaku Li Keqiangu.

Novi čelnici Kine trebalo bi na tim funkcijama da ostanu narednih pet godina, sa mogućnošću da budu izabrani na još jedan mandat.

Usvajanje budžeta bit će među najvažnijim zadacima delegata godišnjeg zasjedanja kineskog parlamenta, na kojem će biti potvrđen i sastav nove kineske vlade.

"Moramo nepokolebljivo da pobijedimo korupciju, ojačamo političko jedinstvo i formiramo institucije kako bi se okončali prevelika koncentracija i manjak kontrole vlasti, i kako bismo imali poštene političare i čistu vladu", rekao je premijer na otvaranju Kongresa.

On je rekao da posebnu pažnju treba posvetiti standardu, povećanju penzija siromašnima, ali i obnavljanju ugrožene životne sredine i jačanju javnih službi.

Ovogodišnje zasjedanje Svenarodnog kongresa dolazi u vrijeme povećanih napetosti s Japanom zbog spornih ostrva u Istočnom kineskom moru.

Oko tri hiljade delegata u palati naroda na Trgu Tiananmen tokom deset dana kongresa usvojit će mjere o kojima je odluku prethodno donijela partija.