Svijet
0

Počelo zasjedanje Svekineskog narodnog političkog savjetodavnog vijeća Kine

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Danas je u Pekingu počelo godišnje zasijedanje 12. saziva Svekineskog narodnog političkog savjetodavnog vijeća (CPPCC).

U Velikoj dvorani naroda na pekinškom Tiananmen trgu se okupilo više od 2200 delegata CPPCC-a, koji su ovogodišnje zasijedanje počeli odavanjem počasti minutom šutnje poginulim osobama u teškom terorističkom incidentu koji se dogodio 1. marta na željezničkoj stanici u gradu Kunmingu, u pokrajini Yunnan.

Konferenciji prisustvuju kineski predsjednik Xi Jinping, premijer Li Keqing, kao i drugi čelnici Kineske komunističke partije i države, zajedno sa svim članovima CPPCC.

Predsjednik stalnog odbora CPPCC-a Yu Zhengsheng je na otvaranju konferencije izložio godišnji izvještaj u kojem je istakao da će CPPCC u 2014. godini uložiti napore u prijedlozima za sveobuhvatno produbljivanje reformi, pojačanju sposobnosti u obavljanju svojih dužnosti te oblikovanju specijaliziranog mehanizma i sistema Vijeća.

Osvrnuvši se i na odnose sa Tajvanom, Yu je kazao da je potrebno da se više radi na unapređenju tih odnosa i izgradnji javne diplomatije.

Zagađenje zraka jedna od tema

Glavne teme konferencije će biti ekonomska pitanja, pitanja reformi u Kini, borbe protiv kriminala, društvena sigurnost i vanjska politika Kine, ali pored toga će se raspravljati i o okolišnim problemima u Kini, koji se ogledaju u kritično zagađenom vazduhu u Pekingu i drugim velikim centrima.

Peking je već dva dana zavijen u smeđi dim nečistog zraka, a novinari i pripadnici snaga sigurnosti na Tuananmenu nose maske na licu, što ukazuje na ozbiljnost problema.

Konferenciju prati više od 3.000 domaćih i stranih novinara, a pažnju javnosti privula su i zanimljiva šarena odijela delegata iz nekoliko konzervativnih kineskih krajeva.

Kao jedan od dva glavna načina demokracije i važan put za konzultativnu demokraciju, Svekinesko narodno političko savjetodavno vijeće (CPPCC) igra posebnu igru u državnoj politici Kine. Osnovano je 1949. godine i u njemu su uključeni predstavnici svih zajednica unutar Kine.