Nuklerna elektrana Fukushima
0

Počelo upumpavanje radioaktivne vode u skladište

SRNA
Fukushima (Foto: AFP)
Fukushima (Foto: AFP)
Japanska kompanija "Tepco", u čijoj je nadležnosti nuklearna elektrana oštećena u zemljotresu i cunamiju, saopštila je danas da je počelo upumpavanje veoma radioaktivne vode iz podruma jedne od zgrada u improvizovani skladišni prostor, i to je jedan od ključnih koraka za ublažavanje krize.

Uklanjanje 2.000 tona kontaminirane vode, koja je prikupljena u podrumu zgrade u kojoj je turbina u elektrani "Fukushima", pomoći će radnicima da uđu i pokušaju da poprave rashladne sisteme, oštećene u cunamiju 11. marta.

To je jedan od mnogih koraka koje treba preduzeti za rješavanje krize. "Tepco" je tokom vikenda objavio mapu puta, za čije će ispunjenje biti potrebno devet mjeseci i dovešće do zatvaranja elektrane. 

Međutim, zvaničnici vlade su priznali da bi eventualni incidenti mogli da uspore određeni rok od devet mjeseci.

Zvaničnik japanske Agencije za nuklearnu i industrijsku bezbjednost Hidehiko Nishiama rekao je da će voda biti uklanjana u fazama i prva trećina biće riješena u narednih 20 dana. Ukupno ima 70.000 tona kontaminirane vode koja treba da bude uklonjena iz reaktora elektrane i zgrada sa turbinama, te iz obližnjih jama.

Za cjelokupan proces bit će potrebno nekoliko mjeseci.

"Tepco" vodu prebacuje u skladište koje je tokom cunamija bilo poplavljeno sa slabije kontaminiranom vodom, a koja je kasnije ispumpana u okean - da bi bio napravljen prostor za mnogo radioaktivniju vodu. 
Nišijama je naglasio da pokušava da razvije sistem za dekontaminaciju vode tako da bi mogla da bude upotrijebljena i za hlađenje reaktora.

Kada iz zgrada elektrane bude na bezbjedan način uklonjena kontaminirana voda i opadne nivo radioaktivnosti, radnici mogu da počnu sa popravkom rashladnih sistema za reaktore jedan, dva i tri. 
	
Dva robota na daljinsko upravljanje poslati su tokom vikenda do zgrada sa reaktorima jedan i tri i utvrđeno je da je izmjereni nivo radijacije previše veliki za ljude. Roboti su nakratko došli i do reaktora dva, gdje je izmjerena mnogo manja radijacija.

Međutim, zbog prevelike vlažnosti zamagljene su kamere na robotima, zbog čega je bilo veoma teško provjeriti kakvi su uslovi unutar zgrada.

Prema posljednjim podacima, u zemljotresu i cunamiju koji su 11. marta zahvatili Japan, poginulo je najmanje 13.800 ljudi, dok se 14.000 vodi kao nestalo.

Najmanje 137.000 ljudi i dalje se nalazi u evakuacionim centrima.