Svijet
0

Počelo suđenje za planiranja napada na list Jyllands-Posten

FENA
Trojica Norvežana optuženih da su uz pomoć Al-Qaide planirali bombaški napad na danski dnevnik Jyllands-Posten zbog objave kontroverznih karikatura proroka Muhameda 2005.

Mikael Davud, urgujskog porijekla, irački Kurd Shawan Sadek Saeed Bujak i Uzbekistanac David Jakobsen odbacili su sve tačke optužnice za koje ih se tereti.

Tužilac Geir Evanger je prvog dana suđenja u svojoj uvodnoj riječi kazao da je Davud naučio kako se koristiti eksplozivom u logoru za obuku El-Kaide u Pakistanu, kada je sklopio "sporazum" s tom terorističkom organizacijom o napadu na danski dnevnik.

Optuženi trojac nabavio je sastojke poput vodikovog peroksida i acetona, kazao je tužilac koji ostalu dvojicu optužuje i za planiranje ubistva danskog karikaturista Kurta Westergaarda koji je nacrtao proroka Muhameda s bombom u turbanu. Davudov advokat tvrdi da se radi o "pionirskom" sudskom slučaju koji će biti test za novi norveški zakon o terorizmu, prenose u utorak agencije.

Objavljivanje karikatura krajem 2005. i početkom 2006. u više evropskih novina izazvalo je bujicu bijesnih protesta diljem Bliskog istoka i Afrike. Početkom nopvembra ove godine u podmetnutom je požaru uništena redakcija francuskog satiričkog sedmičnika Charlie Hebdo nakon što je na naslovnici osvanula slika proroka Muhameda.