Svijet
0

Počelo suđenje serijskom ubojici iz Kansas Cityja

FENA
Lorenzo Gilyard; Foto: AP
Lorenzo Gilyard; Foto: AP
U Kansas Cityu, u američkoj saveznoj državi Misssouri, u ponedjeljak je počelo suđenje bivšem poslovođi u gradskoj službi za odvoz smeća Lorenzu Gilyardu, optuženom da je u razdoblju od 1977. go 1993. godine ubio 13 žena, većinom prostititki, čija je tijela odlagao na skrovita mjesta oko grada.

Na suđenju, koje bi trebalo trajati tri sedmice, tereti ga se za ubojstvo sedam žena jer je tužitelj u ponedjeljak povukao optužbe za šest ubojstava, uz mogućnost da ih ponovo vrati u predmet, izvijestio je MSNBC News.

Ako bude proglašen krivim i za samo jedno ubojstvo s umišljajem, Gilyard može biti osuđen na doživotni zatvor bez prava na pomilovanje.

Tužitelj Jim Kanatzar u uvodnoj je riječi najavio kako će se svjedočenja koncentrirati na DNK dokaze stručnjaka iz kriminalističkih laboratorija da je optuženi imao snošaj sa žrtvama nedugo prije smrti.

"Sve su žrtve imale više toga zajedničkog - sve su pronađene u istom vremenskom razmaku od godinu i po, sva su tijela ostavljena na skrovitim lokacijama, sve su bile zadavljene i skinutih cipela, kod svih su nađeni tragovi borbe i tragovi spolnog odnosa", rekao je Kanatzar.

Branitelj Tom Jacqinot odbacio je optužbe, tvrdeći da Gilyard nije ubojica.

"Moji klijent stoji ovdje pred vama součen s optužbama i govori vam isto što i policiji prije tri godine: on nije nikoga ubio", rekao je Jacqiunot.

Tužitelji su u januaru prihvatili sporazum da neće tražiti smrtnu kaznu, a odbrana je zauzvrat prihvatila suđenje pred sucem pojedincem, bez porote, i gotovo u cijelosti odustala od prava na žalbu.

Gilyard (56), afroameričkog porijekla, ima dugu povijest sukoba sa zakonom, uključujući služenje zatvorske kazne zbog zlostavljanja djeteta i pet nedokazanih optužbi za silovanje.

Sve do hapšenja 2004. na temelju DNK nalaza kod jedne od žrtava iz 1987. bio je izvan vidokruga istrage, vodeći miran obiteljski život u predgrađu. Nakon hapšenja, prenosi Hina, brak mu je razveden.