Svijet
0

Počelo suđenje Sadamu Huseinu

FENA
U Bagdadu je u srijedu počelo suđenje bivšem iračkom lideru Sadamu Huseinu koji je optužen za zločine protiv čovječnosti, ubistvo kurdskih civila hemijskim otrovima, kao i za smrt više hiljada šiita i Kurda u Zalivskom ratu 1991. godine.

Sadama optužnica tereti za masakar počinjen 1982. nad 143 stanovnika šiitskog sela Doujail, sjeverno od Bagdada, a mogli bi proći mjeseci prije nego što budu iznesene i ostale optužbe protiv njega.

Sadam Husein je bio svadljiv čim se pojavio u strogo osiguranoj sudnici u bivšem sjedištu njegove Baath partije, dvije godine nakon njegovog hapšenja.

Dok je suđenje počinjalo, 68-godišnji svrgnuti irački lider - mršav i s prošaranom bradom, u tamnosivom odijelu i košulji bez kravate - zastao je i upitao predsjedavajućeg sudiju: "Ko ste vi? Želim znati ko ste vi", javio je AP.

"Zadržavam svoje ustavno pravo predsjednika Iraka. Ne priznajem ovo tijelo koje vas je ovlastilo i ne priznajem ovu agresiju, nisam odgovoran ovom takozvanom sudu, uz sve dužno poštovanje", kazao je.

Predsjedavajući sudija Rizgar Mohammed Amin, Kurd po nacionalnosti, pokušao je ubijediti Sadama da se predstavi, ali se Sadam oglušio o njegove zahtjeve i pozivajući se na ustavna prava koja uživa kao predsjednik Iraka doveo u pitanje pravo suda da mu sudi.

Peteročlano sudsko vijeće saslušat će slučaj i donijet će presudu u onome što bi moglo biti prvo od nekoliko suđenja Sadamu zbog zločina počinjenih tokom njegove 32-godišnje vladavine.

Na snimcima iračke televizije mogli su se vidjeti Sadam Husein i drugi optuženi kako u dva reda sjede nasuprot sudskog vijeća.

Na početku suđenja, Amin je pozvao Sadama i još sedmoricu optuženih da uđu u sudnicu jedan po jedan. Sadam je posljednji ušao, u pratnji dvojice iračkih čuvara u pancirnim jaknama koji su ga vodili za rame. On se okrenuo prema novinarima, gledajući kroz blindirano staklo iz susjedne prostorije. Zamolio je svoje pratioce da malo uspore.

Suđenje se odvija u mramornoj zgradi koja je svojevremeno služila kao štab Nacionalne komande njegove zloglasne Baath partije. Zgrada je u bagdadskoj Zelenoj zoni - teško utvrđenoj četvrti gdje su smješteni iračka vlada, parlament i američka ambasada.

Identitet sudija ostao je strogo čuvanom tajnom kako bi se sačuvala njihova sigurnost. Aminovo ime je otkriveno neposredno uoči suđenja. Kamera sudnice više puta se usmjeravala ka njemu.

Ukoliko budu osuđeni, Sadam i njegovi bliski saradnici su suočeni sa smrtnom kaznom - vješanjem.

Bivšeg iračkog predsjednika brani irački advokat Halil al-Dulaimi, koji nije želio otkriti svoju strategiju odbrane, ali se žalio zbog nedostatka novčanih sredstava za Sadamovu odbranu, te je potvrdio da se nije mogao dovoljno pripremiti za proces budući da ni on ni njegov klijent nisu saznali detalje optužnice.

Sadamova odbrana u više je navrata tvrdila da je čitav proces, koji će se održati pod američkom okupacijom zemlje, "farsa" te da se radi o "ilegalnom procesu".

Suđenje stoljeća, kako ga neki nazivaju, u Bagdadu se smatra jednom od ključnih stvari u procesu napretka Iraka.