Pariz
0

Počelo suđenje bivšem panamskom diktatoru Manuelu Noriegi

FENA
Manuel Noriega (Foto: AP)
Manuel Noriega (Foto: AP)
Suđenje bivšem panamskom diktatoru Manuelu Noriegi kojeg su Sjedinjene Američke Države izručile Francuskoj 26. aprila počelo je u ponedjeljak pred sudom za prekršaje u Parizu na kojem će mu se suditi do srijede za pranje novca zarađenog prodajom droge.

Nakon 20 godina provedenih u američkim zatvorima, Noriega se pojavio pred francuskim pravosuđem zbog pranja 2,3 miliona eura zarađenih trgovinom droge. Mogao bi dobiti kaznu od 10 godina zatvora, javio je AFP.

To je kazna na koju je bio osuđen prvi put, u julu 1999. godine, kad mu je greškom suđeno pred sudom za prekršaje u Parizu.

Supruga bivšeg panamskog dikatora je dobila istu kaznu.

Nakon što je od 1990. godine bio u zatvoru u Miamiju zbog trgovine drogom, Sjedinjene Američke Države su 26. aprila izručile Manuela Noriegu Francuskoj.

Čim je stigao na francusko tlo, usprotivio se presudi iz 1999. godine. Svako kome je suđeno u odsustvu ima mogućnost da mu se ponovo sudi na prvostepenom sudu.

Francusko pravosuđe ga okrivljuje da je u Francuskoj oprao 15 miliona franaka iz kartela Medellin u Kolumbiji preko Bank of Credit and commerce International koja je u julu 1991. godine zatvorena zbog međunarodnih prevara.

Noriega tvrdi da novac potiče od nasljedstva njegovog brata, bogatstva njegove supruge i uplata američke CIA-e. On smatra da ga se tereti prema lažnim izjavama svjedoka koje su prikupile američke vlasti.