Grčka
0

Počelo suđenje anarhistima odgovornim za bombaške napade

SRNA
U Atini je danas počelo suđenje devetorici osumnjičenih članova anarhističke grupe odgovorne za seriju bombaških napada u grčkoj prestonici.

Ukupno 13 osumnjičenih, starosti od 19 do 30 godina, optuženo je za "članstvo u terorističkoj organizaciji". Četiri osobe još nisu uhapšene i sudiće im se u odsustvu, prenosi BBC.

    	Grupa "Zavjera vatrenog jezgra" saopštila je da je poslala pakete sa eksplozivnim napravama u ambasade u Atini i na adrese troje lidera u inostranstvu.

    	Ukoliko budu proglašeni krivim, osumnjičeni bi mogli da budu osuđeni na zatvorske kazne od 10 do 25 godina.

  Suđenje se odvija u atinskom zatvoru Koridalos, uz veoma jake mjere obezbjeđenja. Ovdje je ranije suđeno ljevičarskim ekstremistima iz grupa "17. novembar" i "Narodna borba".

    	Više od deset paketa sa eksplozivnim napravama poslato je u novembru na adrese u Grčkoj i širom Evrope, zbog čega su grčke vlasti privremeno bile obustavile isporuku pošte u inostranstvo. 

    	"Zavjera vatrenog jezgra" u decembru je preuzela odgovornost za eksploziju ispred jednog suda u Atini, a prošle sedmice uhapšeno je pet osoba, uključujući jednu Njemicu, zbog planiranja dodatnih napada uoči početka suđenja.