Svijet
0

Počelo registrovanje za parlamentarne izbore u Iranu

FENA
Širom Irana danas je počelo registrovanje kandidata za parlamentarne izbore zakazane za 14. mart, na kojima će se birati 290 poslanika.

U iranskom parlamentu trenutno dominiraju konzervativci, među kojima i partija Abadgaran (Graditelji razvoja), koja podržava predsjednika Mahmuda Ahmadinežada.

S druge strane, opozicija je formirala veliku koaliciju, koju čine reformističke i umjerene struje predvođene dvojicom bivših predsjednika - Muhamedom Hatamijem i Akbarom Hašemi-Rafsandžanijem - suprotstavljenu Ahmadinežadu, prenijela je agencija DPA.

Pobjeda opozicije na parlamentarnim izborima ne bi predstavljala samo povratak reformista na vlast, već bi pripremila teren za smjenu Ahmadinežada na predsjedničkim izborima 2009. godine.

Na izborima 14. marta, pravo glasa imaće oko 43,7 miliona ljudi, od ukupno 70 miliona Iranaca.

Ministarstvo unutrašnjih poslova imenovalo je najmanje 45.000 inspektora, koji će nadgledati glasanje na 207 biračkih mjesta širom zemlje.

Kandidature provjeriće i odobriti Starateljski savjet, koji čine šest vodećih vjerskih osoba i isto toliko poslanika.

Opozicija, međutim, smatra da su svih 12 članova tog Savjeta ultrakonzervativno nastrojeni i naklonjeni Ahmadinežadu i strahuje da bi, kao što je bio slučaj na prethodnim izborima, veliki broj reformističkih kandidata mogao da bude diskvalifikovan.

Ukoliko pobjedi na parlamentarnim izborima, reformistička koalicija planira da kandiduje Hatamija kao Ahmadinežadovog rivala u predsjedničkoj trci 2009.