Neizvjesna utrka
0

Počelo ranije glasanje u SAD-u

Anadolija
Posljednjeg dana uoči neizvjesne utrke za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD), svoje građansko pravo takozvanog ranijeg glasanja iskoristilo je preko 27 miliona građana Washingtona i 34 savezne američke države, javlja dopisnik agencije Anadolija.

Očekuje se da će između 35 i 40 posto američkih birača glasati prije vremena na američkim predsjedničkim izborima, a među glasačima koji su već dali svoj glas američki predsjednik Barack Obama vodi ispred svog republikanskog protukandidata Mitta Romneya.

Obojica kandidata pozivala su birače ne samo da izađu na izbore, već i da iskoriste pravo ranijeg glasanja uoči izbornog dana 6. novembra, a kako bi se povećao odziv.

Iako nije dan izbora, Amerikanci su satima čekali i još uvijek čekaju u redovima kako bi ispunili svoju građansku dužnost.

U razgovoru sa novinarima agencije Anadolija (AA) oni su kazali da se izbori u Americi tradicionalno održavaju utorkom, dakle, u toku radnog dana, te da ne žele riskirati da im glasanje zbog posla bude onemogućeno.

Mnoge države dopuštaju ranije glasanje značajnog broja birača u zemlji, koji su tako rano jutros i ispunili svoju građansku dužnost.

U kritičnom području u Virginiji nema ranijeg glasanja, iako građani imaju pravo na to. U razgovorima sa izvještačima AA, većina građana je potvrdila da zbog moguće zabrane napuštanja radnog mjesta već danas žele da obave svoju građansku dužnost.

Lisa Cummins, jedna od građanski koja je sat vremena čekala u redu na glasanje, kaže da danas ima vremena, ali da bi već sutra bilo nemoguće da glasa zbog velikih obaveza koje ima.

Rano glasanje igra veliku ulogu u izborima. To se najbolje vidjelo 2008. godine. Tada je Obama dobio veliku podršku ranijim glasanjem građana u odnosu na tadašnjeg protivnika Johna McCaina.

Obama je zbog toga na svakom skupu insistirao na tome da nije obavezno da se glasa baš na dan izbora 6. novembra.

U anketama na nacionalnom nivou Obama i Romni su i dalje izjednačeni, ali aktuelni predsjednik SAD-a vodi u istraživanjima urađenim po pojedinačnim temama.