Svijet
0

Počelo povlačenje talijanskih snaga iz Iraka

FENA
Od srijede će u Iraku biti samo 1.600 talijanskih vojnika u odnosu na 2.600 koliko ih je bilo do sada s obzirom na to da je počelo povlačenje brigade "Sassari" koja je bila u Nassiriji od januara ove godine, objavljeno je u Rimu.

Talijanski kontingent je na početku misije, u junu 2003., imao 3.200 vojnika a u septembru prošle godine prvi put je smanjen na 2.900 vojnika.

"Ponosan sam na sve što ste učinili za obnovu Iraka, za pomoć pruženu lokalnom stanovništvu u duhu misije koja nam je povjerena", rekao je u srijedu svojim vojnicima general Natalino Madeddu, zapovjednik brigade "Sassari".

U Italiji je otvorena polemika nakon izjave talijanskog ministra vanjskih poslova Massima D'Aleme da je bivša vlada desnog centra predsjednika Silvija Berluconija potpisala tajni sporazum s Washingtonom po kojem bi u Iraku trebalo ostati oko hiljadu vojnika s obvezom zaštite civila. Bivši ministar obrane Antonio Martino je opovrgnuo postojanje tajnog sporazuma.

Predsjednik vlade Unije lijevog centra Romano Prodi, koji se nalazi na turneji po pet evropskih gradova, prenosi Hina, izjavio je da povlačenje talijanskih snaga iz Iraka ne smije pokvariti odnose između Italije i SAD-a.