Svijet
0

Počelo izvlačenje tijela s mjesta pada slovačkog aviona

FENA
Vlasti su u petak počele izvlačiti tijela iz planinskog područja u sjeveroistočnoj Mađarskoj gdje se srušio slovački vojni avion koji je prevozio kućama vojnike s Kosova i u kojem su poginule najmanje 42 osobe.

Samo je jedna osoba preživjela kada se avion AN-24 srušio u četvrtak u blizini slovačke granice, saopćila je mađarska ministrica unutrašnjih poslova Monika Lamperth, javio je AP.

"Potpuno je jasno na mjestu nesreće da nema ostalih preživjelih", izjavila je Lamperth novinarima u Budimpešti.

Lamperth je kazala da su u avionu bile 43 osobe, sudeći po listi putnika koju su pružile slovačke vlasti. Policijski zvaničnici prvobitno su javili da je avion prevozio 45 ljudi.

Spasioci su izvukli 21 tijelo, saopćili su zvaničnici.

Mađarski ministar odbrane Ferenc Juhasz izjavio je kako su putnici bili slovački vojnici koji su se vraćali kućama iz mirovne misije pod vodstvom NATO-a na Kosovu.

Kazao je da je preživjeli, koji je zadobio rane po glavi i opekline, u "zadovoljovajućem" stanju u bolnici u slovačkom gradu Košice, oko 15 km od mjesta pada. Preživjeli, čije ime nije objavljeno, bio je u stanju da nazove suprugu putem mobitela odmah nakon pada, kazao je Juhazs.

Avion je kačio drveće duž 300 metara svog puta prije nego što je udario u planinu u blizini Hejcea, oko 220 km sjeveroistočno od Budimpešte, kazala je Lamperth. Kontrolori zračnog saobraćaja izgubili su avion iz vida neposredno nakon 19,30 sati a vlasti su počele primati izvještaje od očevidaca kratko nakon toga.

Drugi slovački avion, AN-26, koji je letio nekoliko minuta iza prvog, bio je u stanju da uoči spaljene ostatke aviona na tlu.

Juhasz je odbacio teroristički napad kao mogući uzrok pada, ali je izjavio kako će trebati i do dva mjeseca da se izvještaj kompletira. Dodao je kako je avion skrenuo s kursa za oko tri kilometra dok se približavao slovačkoj granici, iz još nepoznatih razloga.

"Avion je stalno padao i pripremao se za slijetanje, a odmak od kursa je uočen tek u posljednjem trenu", kazao je Juhazs.

Lamperth je kazala kako crna kutija, koja bi mogla dati nagovještaje o nesreći, još nije pronađena.

Nikakvo oružje, municija ili eksplozivi nisu bili u avionu, kazao je Juhazs. Dodao je kako snijeg do koljena i tempereture ispod tačke smrzavanja ometaju potragu i spasilačke napore, s vidljivošću od nešto manje od 10 metara.

Mađarski predsjednik Laszlo Solyom i premijer Ferenc Gyurcsany u petak su uputili sućut svojim slovačkim kolegama.