Japan
0

Počelo ispuštanje 11.500 tona radioaktivne vode u okean

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U Japanu su u ponedjeljak počeli da ispuštaju 11.500 tona radioaktivne vode u Tihi okean kako bi oslobodili prostor za odlaganje vode koja je većeg stepena kontaminiranosti u oštećenoj nuklearnoj elektrani Fukushima.

Portparol elektrokompanije TEPCO, koja upravlja oštećenom nuklearnom centralom Fukushima Daiichi, rekao je da je voda koja se ispušta u okean "samo malo kontaminirana" i da je operacija počela u 7 sati po lokalnom vremenu i trajat će nekoliko dana.

Portparol japanske vlade Yukio Edano rekao je da to bila jedina moguća opcija, prenio je AFP.

"Mi nemamo izbora, nego da ispustimo vodu s tragovima radioaktivnog materijala u okean kao sigurnostu mjeru", rekao je Edano.

Portparol Japanske nuklearne agencije za sigurnost rekao je da bi, pod normalnim okolnostima, voda bila tretirana kako bi se smanjili radioaktivni tragovi ispod zakonske granice.

"Obično operator prebacuje radioaktivnu vodu koja je produkt funkcionisanja nuklearne elektrane u objekat za intenzivnu preradu i smanjenje izotopa kao što su (radioaktivni) jod", rekao je taj zvaničnik.

On je dodao da, "tek kada radnici potvrde da u vodi ima radioaktivnosti manje od limitirane, tada se voda ispušta u životnu sredinu".