Svijet
0

Počelo glasanje na ukrajinskim parlamentarnim izborima

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ukrajinci su počeli glasati u nedjelju na prijevremenim parlamentarnim izborima koji imaju za cilj okončati mjesecima dugo političko sporenje između dvojice zavađenih vodećih lidera zemlje.

Izgleda da će predsjednik Viktoir Juščenko imati loše rezultate nakon što su ankete javnosti pokazale da će blok koji predvodi suparnički premijer Viktor Janukovič osvojiti najveći broj glasova, javio je AP.

Juščenko, međutim, polaže nade u alijansu koju bi u posljednji čas stvorio s bivšom premijerkom Julijom Timošenko koja bi njihovim strankama omogućila kontrolu nad parlamentom ukoliko zajednički dobiju više glasiova od Janukovičevog bloka.

Stvaranje koalicije s Timošenko, ipak, moglo bi značiti sedmice pregovora a Janukovič je nagovijestio da neće lako prepustiti vlast.

Ankete pokazuju da će Janukovičeva Stranka regija osvojiti najviše glasova, dok je blok Julije Timošenko na drugom mjestu. Juščenkova Jedna Ukrajina narodna samoodbrana izgubila je na popularnosti zbog razočarenja glasača što nije uspjela ispuniti reformska obećanja koja su je dovela na vlast u 2005., i završit će na trećem mjestu. Ukrajina ima 37.5 miliona registrovanih glasača.

Janukovič, stameni 57-godišnji bivši metalski radnik, doživio je dramatičnu transformaciju od ponižavajućeg poraza na predsjedničkim izborima u 2004. kada su Ukrajinci izašli na ulice na masovne proteste protiv namještenih izbora, poznate kao 'narandžasta revolucija', koji su otvorili put za Juščenkovu pobjedu na novim izborima koje je naredio sud.

Janukovič je, međutim, napravio zapanjujući povratak na parlamentarnim izborima u martu 2006. kada je njegova stranka dobila najviše glasova, što mu je omogućilo premijersku poziciju. On je nastojao promijeniti svoju sliku u javnosti, predstavljajući se kao demokrata i obvećavajući kompromis i stabilnost.

Janukovič, koji crpi podršku na istoku i jugu Ukrajine gdje se govori ruski, oštro se usprotivio Juščenkovoj aprilskoj odluci da raspusti parlament i sazove nove izbore nakon što ga je predsjednik optužio da je uzurpirao vlast. Janukovič je nevoljno pristao na nedjeljne izbore, ali je nagovijestio da će prihvatiti samo jedan ishod: svoju pobjedu.

On je optužio stranke Juščenka i Timošenko da pripremaju namještene izbore i upozorio je da bi mogao organizovati proteste slične onima tokom 'narandžaste revolucije'. Njegove pristalice upozorile su da bi mogle izgraditi golemu binu i šatorsko naselje na istom trgu u centru Kijeva koji je bio epicentar protesta prije tri godine.

Raisa Bohatirijova, vodeća članica Janukovičeve stranke, izjavila je u petak da bi, ukoliko sudije proglase izbore namještenim, Ukrajina mogla završiti s paralelnim parlamentima i vladama i kampanjom za prijevremene predsjedničke izbore.