Svijet
0

Počeli razgovori ušestero o energetskoj pomoći

FENA
Razgovori ušestero, koji se odnose na program pomoći Sjevernoj Koreji u razmjenu za denuklearizaciju Korejskog poluotoka, počeli su u ponedjeljak na granici između dviju Koreja, saopćio je zvaničan izvor.

Razgovori, koji okupljaju šest zemalja, učesnica u pregovorima o sjevernokorejskom programu, dvije Koreje, SAD, Japan, Kina i Rusija, trebalo bi trajati do utorka u Panmunjonu, neutralnom gradu u kojemu je potpisano primirje nakon Korejskog rata 1950.-1953. u centru demilitarizirane zone.

"Okupili smo se da privedemo kraju teške razgovore o isporuci energije i ekonomske pomoći" rekao je Lim Sung-Nam, šef južnokorejske delegacije u razgovoru za agenciju Yonhap.

"Razgovarat ćemo o krajnje teškim tehničkim pitanjima", dodao je on.

Sjeverna Koreja već je isporučila listu energetske opreme i pomoći koju želi primiti u razmjenu za prekid nuklearnog programa, dodao je Lim Sung-Nam.

Prema sporazumu postignutom krajem septembra na pregovorima ušestero u Pekingu, sjevernokorejska vlada se angažirala da do 31. decembra razmontira sve instalacije u Yongbyonu, među kojima i eksperimentalni reaktor, i dostavi kompletnu listu svog atomskog programa.

SAD bi trebalo da rukovodi aktivnostima demontiranja postrojenja i djelimičnog finansiranja.

Sjeverna Koreja će dobiti za uzvrat energetsku pomoć u vrijednosti od milion tona lož ulja, od čega su 100.000 tona već isporučile Južna Koreja i Kina.