Svijet
0

Počeli razgovori između IAEA-e i Irana

FENA
Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) i Iran, osumnjičen da želi napraviti atomsku bombu, započeli su ponedjeljak u Beču razgovore, tri mjeseca poslije neuspjeha dviju posjeta agencije koja je htjela da razjasni prirodu iranskog nuklearnog programa.

"Ovdje smo da nastavimo dijalog u pozitivnom duhu", izjavio je šef inspektora IAEA-e Herman Nackaerts po dolasku u stalno iransko predstavništvo pri Ujedinjenim nacijama, gdje će razgovori trajati do utorka.

"Cilj nam je da se za ova dva dana dogovorimo o pristupu rješavanju svih neriješenih pitanja s Iranom", javila je agencija Belga, a posebno onih koji se odnose na moguću vojnu dimenziju iranskog programa.

"Važno je da nam Iran dopusti pristup osobama, dokumentima, informacijama i internetskim stranicama" koji bi mogli da nam pomognu u razjašnjavanju, dodao je.

Ova pitanja su pokrenuta u jednom kritičkom izvještaju agencije u novembru, u kojem je prezentiran katalog elemenata koji ukazuju da je Iran radio na izradi atomske bombe do 2003. godine, što je Teheran demantirao.

IAEA sumnja također da je ta zemlja pristupila na vojnom terenu u Paršinu, istočno od Teherana, testiranju eksplozije konvencionalnog oružja, što bi se moglo primijeniti i na nuklearno.