U vrijeme napetosti Pekinga i susjeda
0

Počeli prvi kinesko-ruski pomorski manevri

FENA
Kina i Rusija su u nedjelju započele zajedničke pomorske manevre u blizini kineskih obala, koji se odvijaju u klimi napetosti između Pekinga i njegovih azijskih susjeda zbog kineskih teritorijalnih potraživanja, javili su zvanični mediji.

Manevri će trajati šest dana, a odvijaju se u Žutom moru, javila je agencija China News Service. Ovo su prve vježbe koje su zajednički realizirale mornarice dviju zemalja, precizira ovaj službeni medij.

Peking je početkom marta najavio ubrzavanje moderniziranja svoje vojske koja je po broju ljudi najveća na svijetu, i porast budžeta za odbranu za 11,2 posto u 2012. godini.

Teritorijalne ambicije Kine zabrinjavaju njene susjede i SAD. Peking polaže pravo na suverenitet nad nekoliko otoka u moru središnje i istočne Kine, naspram Japana, na Filipinima i u Vijetnamu.

Ove sedmice će se odvijati vježbe zračne odbrane, protupodmorničkih taktika i traženja i spašavanja, javila je agencija Nova Kina. Učestvuje 16 brodova i dvije podmornice s kineske strane i četiri ruska ratna broda.

Cilj ovih vježbi "koje su odavno planirale Kina i Rusija je održavanje regionalnog mira i stabilnosti", izjavio je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Liu Weimin na konferenciji za štampu.