Svijet
0

Počeli pregovori o Kosovu u Bruxellesu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U Bruxellesu je, susretom posredničke trojke s delegacijom Prištine, počela najvjerovatnije pretposljednja runda direktnih pregovora o statusu Kosova uoči podnošenja izvještaja Vijeću sigurnosti UN-a, 10. decembra.

Predstavnik EU u trojci njemački diplomat Wolfgang Ischinger izrazio je uvjerenje da će današnji razgovori biti produktivni.

Na pitanje šta će se dogoditi poslije 10. decembra, Ischinger je kratko odgovorio: "Najprije o tome moramo razgovarati unutar trojke, a potom ćemo odlučiti kako dalje. Ipak, današnje razgovore dočekujem u dobrom raspoloženju."

Pregovarački tim Srbije predvode predsjednik Boris Tadić i premijer Vojislav Koštunica, dok su na čelu delegacije kosovskih Albanaca predsjednik i premijer Kosova Fatmir Seidiu i Agim Čeku.

Tadić i Koštunica prije početka razgovora nisu htjeli da daju nikakve izjave.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić rekao je samo da će biti nastavljena rasprava o modelu Hong Konga, kao i o drugim modelima suštinske autonomije, kako se izrazio, pod jednim, suverenim krovom.

U razgovorima, kao i u prethodnim rundama, učestvuje i Hashim Thaqi, lider Demokratske stranke Kosova, nezvanični pobjednik na kosovskim parlamentarnim izborima, javlja BBC.

Ministri EU u ponedjeljak su napomenuli da od člana pregovaračke delegacije Prištine i najvjerovatnije budućeg premijera Kosova Hashima Thaqija očekuju da se uzdrži od ishitrenog proglašenja nezavisnosti pokrajine.

Hashim Thaqi je prije početka današnjih razgovora nagovijestio da će poslušati pozive iz Bruxellesa:

"Kosovo je spremno za nezavisnost, ali nećemo preduzeti ništa bez naših partnera u Washingtonu i Bruxellesu."

Vijeće ministara EU je na zasjedanju u ponedjeljak pozvalo srpsku i albansku stranu da u pregovorima o Kosovu "iskažu veću fleksibilnost" i da "ulože sve napore kako bi se osiguralo rješenje statusa Kosova putem pregovora".

Po završetku zasjedanja, predsjedavajući portugalski ministar Luis Amado i visoki predstavnik Javier Solana izjavili su da EU snažno podržava dogovor o statusu Kosova i da se zalaže za "istraživanje svih mogućnosti", što će uključiti i "statusno neutralno rješenje".

Ali, kako su dodali, Evropska unija će se suočiti s nužnošću da se donesu političke odluke ako do 10. decembra o tome ne bude nagodbe.

Amado je nagovijestio da će predstavnik EU u "trojci" Kontakt grupe, Wolfgang Ischinger, pored drugih "inicijativa", s dvjema stranama "tokom iduće nedjelje" razgovarati i o svom prijedlogu statusno neutralnog rešenja.

Solana je rekao da je "stav EU uvijek bio da se više želi rješenje statusa rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a".

"Ako ne bude nagodbe u VSUN, nije kraj svijeta. Mislim da smo našli način da se pomogne proces stabilizacije Kosova misijom Evropske unije, i civilnom i policijskom", dodao je Solana.

"Vjerujem da ćemo naći način da se to ostvari u skladu s međunarodnom zakonitošću. Postoje mogućnosti o kojima će biti razgovora s generalnim sekretarom UN idućih dana. Treba raditi zajedno s UN-om da bi se našla formula koja bi svima omogućila da učine napor u tom cilju", rekao je Solana i istakao da "Evropska unija želi da predvodi u stabilizaciji Balkana".

Portugalski ministar Amado je objasnio da šefovi diplomatija evropske dvadesetsedmorice nisu razmatrali razne scenarije za Kosovo, već važnu ulogu koju Evropska unija mora preuzeti za stabilnost regiona.

Na zasjedanju su se, prema njegovim riječima, čule "važne zamisli u tom smislu - mislim da ćemo idućih nedjelja biti spremniji da se sučelimo sa situacijom ne samo na Kosovu nego i u cijelom regionu".

Španski ministar Miguel Angel Moratinos je, međutim, saopćio da unutar EU ne postoji konsenzus oko slanja misije na Kosovo.

Moratinos je stavio do znanja da se Španija zalaže za slanje misije na Kosovo na osnovu načela međunarodnog pravnog legitimiteta i jedinstvenog stava članica EU.

Amado je zaključio da je "zasad nužno da se nastavi proces pregovora". Prema njegovim riječima, ambasador Ischinger nastoji da istraži sve različite mogućnosti koje se mogu zamisliti.

"Tako da na kraju pregovora", rekao je Amado, "legitimnost tog procesa mogu prihvatiti sve strane, budući da su uloženi svi snažni napori da se istraže mogućnosti za dogovor kroz pregovore".