Sporan Kašmir
0

Počeli pregovori između New Delhija i Islamabada

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Indija i Pakistan započeli su prve zvanične razgovore od napada militanata na Mumbaji krajem 2008. godine za koje New Delhi optužuje Islamabad.

Pred sam početak razgovora dvije države razmijenile su optužbe u vezi sa spornom teritorijom Kašmir.

   Indijski graničari u Kašmiru saopštili su da je na njih juče otvorena vatra iz pravca Pakistana, što Islamabad negira.

   Međusobne optužbe iznesene su  u vrijeme kada je šef pakistanske diplomatije Selman Bašir stigao u New Delhi radi razgovora.

   "Lijepo je vratiti se. Indija i Pakistan nisu uobičajena dva sparing susjeda. Obje države su nuklearno sposobne, u prošlosti smo vodili tri rata, uvijek smo na ivici novih sukoba i beskrajnih napada. Došao sam ovdje da premostimo nesuglasice i nadam se pozitivnom ishodu",  rekao je Bašir.

   Bašir, koji se juče sastao sa separatistima u Kašmiru, predvodi petočlanu delegaciju i sastaće se sa svojom indijskom koleginicom Nirupama Rao.

   Spor oko Kašmira  u središtu je višedecenijskih neprijateljstava između Indije i Pakistana i uzrok tri ratna sukoba od kada  je stečena  nezavisnost od britanske vlasti 1947. godine.
   Više hiljada indijskih vojnika stacionirano je u Kašmiru i skoro dvije decenije bori se protiv separatista.

   Analitičari navode da su mirovni pregovori pokrenuti pod pritiskom SAD, ali mali broj stručnjaka vjeruje da će biti većeg napretka u razgovorima.