Ukrajina
0

Počeli predsjednički izbori od Narandžaste revolucije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Birački uredi u Ukrajini otvoreni su jutros u sedam sati po srednjoevropskom vremenu za prve predsjedničke izbore nakon Narandžaste revolucije 2004. kojom je na vlast stupio predsjednik Viktor Juščenko.

Natječu se dva velika protivnika - Viktor Janukovič tradicionalno bliži Moskvi i favorit predizbornih anketa, i premijerka Julija Timošenko, političarkom koja je izbila u prvi plan nakon Narandžaste revolucije.

Nijedan kandidat nema velikih izgleda pobijediti već u nedjelju, zbog brojnosti kandidata, ukupno njih 18, i rascijepljenosti izbornog tijela te zemlje s 46 miliona stanovnika, tako da se očekuje drugi krug predviđen za 7. februara.

Prema istraživanju Međunarodnog sociološkog instituta u Kijevu (KIIS) provedenom početkom januara, Janukovič bi u prvom krugu mogao dobiti 39 posto glasova, a Timošenko 23 posto. Blizu 37 miliona birača u nedjelju odlučuje o sudbini 18 kandidata i o sudbini zemlje pogođene ekonomskom krizom.

Nakon euforije iz vremena Narandžaste revolucije uslijedilo je razočarenje Juščenkovim predsjedanjem i raspad narandžaste koalicije.