Kairo
0

Počeli međupalestinski razgovori Hamasa i Fataha

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Palestinski pokret Hamas upozorio je da pitanje priznavanja Izraela ne spada u okvire pregovora međupalestinskog dijaloga, pokrenutog u subotu u Kairu s rivalskim pokretom Fatah.

Jedna od glavnih tačaka kamena spoticanja ovog dijaloga , pokrenutog 10. marta uz posredovanje Egipta, jeste odbijanje Hamasa da prizna Izrael i ranije potpisane izraelsko-palestinske sporazume, javio je AFP.

"Spremni smo da razmatramo s Fatahom sve opcije koje nisu u suprotnosti s našim nacionalnim ciljevima i pravima našeg naroda", kazao je glasnogovornik Hamasa u Gazi Fawzi Barhoum.

Što se tiče američke vizije koja insistira na priznavanju cionističke države i uvjetima kvarteta, to neće biti na otvaranju razgovora, rekao je on.

Kvartet za Bliski istok, SAD, Evropska unija, Rusija i UN, zahtijeva od Hamasa da odustane od nasilja i prizna Izrael i sve ranije potpisane izraelsko-palestinske sporazume.

Peta sjednica međupalestinskog dijaloga, s ciljem da se postigne sporazum o vladi nacionalnoga jedinstva, počela je u Kairu delegacija Fataha i Hamasa, pod patronatom Omara Sulejmana, šefa egipatske obavještajne službe.