Belgija
0

Počeli izbori za regionalne parlamente

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Oko 7,7 miliona belgijskih birača u nedjelju paralelno s izborima za novi saziv Evropskog parlamenta glasaju za zastupnike u svojim regionalnim parlamentima, koji mogu imati odlučujuću ulogu za budućnost ove zemlje.

Belgijanci u nedjelju ukupno glasuju za šest parlamenata: za parlamente tri regije koje predstavljaju belgijske federalne jedinice - Valoniju, Flandriju i regiju glavnog grada Bruxellesa, zatim za parlamente dvije jezične zajednice - francuske i njemačke te za Evropski parlament, javila je Hina.

Parlament francuske jezične zajednice ne bira se direktno, nego ga biraju zastupnici iz Valonije i Bruxellesa.

Francuska i njemačka jezična zajednica u Belgiji imaju svoje parlamente i vlade, koji su nadleženi za pitanja kulture i obrazovanja.

Najbrojnija jezična grupa, Flamanci, nemaju institucionalizirane jezične zajednice, odnosno za ta pitanja zadužen je parlament Flandrije.

Belgija ima tri službena jezika. Na sjeveru zemlje u Flandriji to je nizozemski, koji Flamanci (oko 60 posto belgijskog stanovništva) zovu flamanskim, u južnoj regiji Valoniji službeni jezik je francuski, a regija Bruxellesa službeno je dvojezična - francuska i nizozemska, ali je frankofono stanovništvo u izrazitoj većini (oko 88 posto). U dva kantona na istoku zemlje živi oko 60 hiljada Nijemaca, čiji jezik također ima status službenoga.

Nakon ovih regionalnih izbora očekuju se nastavak pregovora o daljnjoj decentralizaciji zemlje. Na tome inzistiraju Flamanci, koji traže još veću autonomiju, posebno u fiskalnim i socijalnim pitanjima, a čemu se protive predstavnici frankofonih Belgijanaca. U Flandriji, bogatijem dijelu zemlje, ističu da prevelika količina njihova novca završava u Valoniji i Bruxellesu.

Drugo vruće pitanje u frankofono-flamanskim odnosima je pitanje frankofonog stanovništva u prstenu oko Bruxellesa. Riječ je o teritoriju Flandrije, ali je u nizu općina u većini frankofono stanovništvo, koje stalno nailazi na poteškoće u službenoj upotrebi svoga jezika.

Birališta se zatvaraju u 13 sati na onim mjestima gdje se glasa klasično na glasačkim listićima, a na biralištima gdje se glasa elektronski može se glasati do 15 sati.

Izbori u Belgiji su zakonska obaveza i neizlazak na njih kažnjava se novčanim kaznama u rasponu od 27,5 do 55 eura. Za one koji dvaput ili više puta na iziđu na izbore mogu kazna se može popeti na 137,5 eura.