Napeta situacija između Koreja
0

Počele vojne vježbe u Žutom moru, Sjeverna Koreja prijeti napadima

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Američke i južnokorejske vojne snaga započele su zajedničku vježbu u Žutom moru. Samo nekoliko sati po početku vježbe iz pravca Sjeverne Koreje navodno je doprla artiljerijska paljba, zbog čega je naređena evakuacija svih novinara sa otoka Yeonpyeong, prenio je AP.

Ministarstvo odbrane Južne Koreje naredilo je svim novinarima da napuste otok Yeonpyeong, a kao glavni razlog navedene su velike napetosti sa Sjevernom Korejom.

U saopćenju Ministarstva odbrane navodi se da "situacija na otoku nije dobra", pogotovo nakon što su američke i južnokorejske trupe započele zajedničku vojnu vježbu u Žutom moru.

Agencija Jonhap javila je da je Sjeverna Koreja rasporedila rakete zemlja-zemlja u pogranične oblasti, nekoliko dana nakon granatiranja malog južnokorejskog ostrva kada su poginule četiri osobe.

Zvaničnici južnokorejskog Ministarstva odbrane i združeni štab nisu mogli da komentarišu izvještaj Jonhapa.

Sjeverna Koreja je već ranije najavila da neće tolerisati zalazak američkog nosača aviona u Žuto more.

Također, Sjeverna Koreja je najavila da će uzvratiti udare ukoliko vojne vježbe budu uzurpirale njihove vode.

"Za svaku provokaciju koja narušava naše teritorijalne vode uslijedit će brutalni vojni udar", prenijela je sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

Američki nosač aviona "George Washington", sa nuklearnim naoružanjem, sa 75 borbenih aviona i posadom od oko 6.000 ljudi učestvuje u vježbama. Nosaču aviona pridružiće se najmanje još jedna četiri američka ratna broda, rekao je neimenovani vojni američki izvor Reutersu.

Južna Koreja rasporedila je tri razarača, fregate i avion za borbu protiv podmornica, javila je agencija Jonhap.

Napetost između dviju Koreja neprestano raste, te su kineski zvaničnici otputovali u Seul kako bi razgovarali sa južnokorejskim predsjednikom Leeom Myung-bakom, te pokušali iznaći način sa smanjenje tenzija.

Južna Koreja tvrdi da je uzvratila na vatru nakon što su snage Sjevera otvorile artiljerijsku vatru na ostrvo Yeonpjeong u Južnom moru u utorak i ubile najmanje dva južnokorejska marinca i dva civila, dok je 16 osoba ranjeno.

Komandant pomorskih snaga Južne Koreje rekao je jučer da će uslijediti desetostruko jača osveta za napad Sjeverne Koreje u kojem su poginula dva vojnika i dva civila.

Sjeverna Koreja izrazila je žaljenje zbog eventualnih civilnih žrtava, optužujući Južnu Koreju da je postavila ljudski štit.