Svijet
0

Počela sedmica štrajkova u Italiji

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
U Italiji je danas trosatnim štrajkom počela sedmica radničkih protesta protiv Vladinog prijedloga paketa štednje vrijednog 33 milijarde eura.

Komentatori smatraju da bi kabinet premijera Marija Montija mogao da ublaži pojedine mjere, kako bi donekle izašao u susret štrajkačima. Službe koje održavaju luke, autoputeve i putnički prtljag prekinule su rad na tri sata, a radnici metalske industrije, uključujući Fiat, obustavili su rad na osam sati.

   Štamparije u kojima se štampaju novine preskočile su jednu smjenu, a većina listova sutra neće imati izdanja na kioscima. Štrajk zaposlenih u javnom saobraćaju bit će održan 15. i 16. decembra. Radnici banaka obustavit će rad u poslijepodnevnim satima 16. decembra, a zaposleni u javnoj administraciji neće raditi tokom čitavog dana 19. decembra.

   Prvi put u posljednjih šest godina, lideri tri vodeća sindikata zajedno su se obratili radnicima ispred zgrade parlamenta. "Ne odustajemo od ideje da paket mjera štednje mora biti izmijenjen. To je štetno po radnike, penzije i čitavu zemlju".

   Premijer Monti ukazuje na "ekstremnu urgentnost" situacije i neophodnost da njegova Vlada preduzme mjere, kako bi investitori povratili povjerenje u finansijska tržišta u vrijeme dužničke krize u eurozoni. Monti je na jučerašnjem sastanku sa predstavnicima radnika rekao da je otvoren za usvajanje amandmana, pod uslovim da oni mogu da se finansiraju iz raspoloživih sredstava.