Sjever prijeti odmazdom
0

Počela nova serija zajedničkih vojnih vježbi Južne Koreje i SAD-a

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Južna Koreja i SAD počele su danas novu seriju zajedničkih vojnih vježbi uprkos upozorenjima iz Sjeverne Koreje da će se za te manevre osvetiti "nemilosrednim protivudarom", saopšteno je iz južnokorejskog Ministarstva odbrane.

U ovim manevrima, koji bi trebalo da traju 10 dana učestvovat će 56.000 južnokorejskih i 30.000 američkih vojnika, precizira se u saopštenju Ministarstva.

Južna Koreja i SAD u julu su održale zajedničku vežbu uz istočnu obalu te azijske zemlje, što je, kako je rečeno u Seulu i Washingtonu, odraz jedinstva saveznika poslije potonuća južnokorejskog ratnog broda krajem marta.

Za napad torpedom na taj brod, prilikom čega je poginulo 46 ljudi, optužena je Sjeverna Koreja, koja odbacuje umiješanost.

Pjongjang je juče obećao da će primijeniti "najtežu kaznu ikada izrečenu bilo kome u svijetu", obećavši SAD i Južnoj Koreji da će vojska i narod "zadati nemilosrdan udarac" kako bi odgovorili na ove manevre.

Sjeverna Koreja, koji je kategorično demantovala da je umiješana u potapanje broda, ocijenila je ove manevre kao vojnu "invaziju velikih razmjera".